Kauppakeskus Ison Omenan pommiuhkauksen takana oli nuori datanomiopiskelija – tuomioksi ehdollista vankeutta ja kovat korvaukset

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa nuorelle miehelle, joka huhtikuussa 2019 kirjoitti Tor-verkkoon kauppakeskus Isoon Omenaan kohdistetun pommiuhkauksen.

1999 syntynyt datanomiopiskelija tuomittiin perättömän vaarailmoituksen lisäksi törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta tietoliikenteen häirinnästä sekä moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta. 

Mies kirjoitti huhtikuussa 2019 niin sanotusti pimeän Tor-verkon keskustelupalstalle tekevänsä pommein ja tuliasein terroriteon Espoossa sijaitsevaan kauppakeskus Isoon Omenaan.

Hän uhkasi kohdistaa tekonsa nimenomaisesti kauppakeskuksessa sijaitsevaan lasten aktiviteettipuistoon. Uhkausta kirjoittaessaan hän tekeytyi tuttavakseen ja ilmoitti yhteystiedokseen tämän puhelinnumeron.

Tekijä kertoi kirjoittaneensa uhkauksen hetken mielijohteesta, koska oli suivaantunut tuttavansa tekemästä rikosilmoituksesta. Hän väitti yrittäneensä poistaa viestin jälkikäteen. Poliisikuulusteluissa mies ensin kiisti teon, mutta myönsi asian viimeisissä kuulusteluissa. 

Rikoksentekijän tuttavan nimiin kirjoitetusta uhkauksesta kertyi tuttavalle itselleen merkittävää haittaa, ja hän joutui muun muassa rasistisen vihapuheen kohteeksi. Törkeän kunnianloukkauksen syyte koski tätä seikkaa.

Yli 30 000 euron korvaukset

Tietoliikenteen häirintä puolestaan tapahtui marraskuussa 2016, jolloin mies oli ostanut netistä palvelunestohyökkäyspalveluita. Uhreiksi joutuivat muun muassa Otaverkko Oy, koulutuskuntayhtymä Omnia ja Ylilauta.org-sivustoa ylläpitävä Nethit Networks Oy.

Palvelunestohyökkäyksen vuoksi muun muassa koulutuskuntayhtymän opintohallintajärjestelmä meni nurin.

Mies tuomittiin myös omaisuusrikoksesta. Keväällä 2016 hän oli luvattomasti ottanut käyttöönsä toisen henkilön omistaman moottoripyörän ja saanut sen käyntiin rikkomalla virtalukun ja yhdistämällä johtoja.

Mies tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen ja yli 34 000 euron korvauksiin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat