Perinteiset joulutortut sisältävät vehnäjauhoja, voita, sokeria, kananmunaa ja luumuhilloa, mutta kaupan tähtitortuista löytyi paljon muutakin. Lue alta, mitä suosikkitorttusi sisältävät.
Joulutortut ovat alkujaan englantilainen perinne, joka on kulkeutunut Ruotsin kautta myös Suomeen. Niiden leipominen alusta asti itse on kuitenkin melko vaivalloista, joten moni turvautuu kaupan valmiisiin versioihin. Makuja.fi vertaili viiden eri valmistajan tähtitortun tuotesisältöjä ja selvitti, mitä tortut todella sisältävät.
Joulutorttujen ravintosisältö:
Kaloripitoisimmat: Antell Joulutorttu
Rasvaisimmat: Antell Joulutorttu
Vähiten kaloreita: Vuohelan Joulutorttu gluteeniton
Vähiten rasvaa: Vuohelan Joulutorttu
Sokerisimmat: Sinuhen Joulutorttu
Vähiten sokeria: VAASAN Joulutorttu
Eniten proteiinia: Fazer Tähtitorttu
Eniten e-koodeja: Vuohelan Joulutorttu
Vähiten e-koodeja: Fazer Tähtitorttu ja VAASAN Joulutorttu
1. Antell Joulutorttu 4 /pkt luumu 180g
Ravintoarvot/100g:
Energiaa 2220 kJ | 520 kcal
Proteiinia 5.5 g
Hiilihydraatteja 44.2 g
josta sokereita 14.8 g
Rasvaa 35.4 g
tyydyttyneitä 19 g
tyydyttymättömiä 16.4 g
Kuitua 2.4 g
Natrium 0.4 g
Alkuperämaa: Suomi
2. Fazer Tähtitorttu 2 kpl
Ravintoarvot /100 g:
Energia 2051 kJ | 492 kcal
Proteiini 5.8 g
Hiilihydraatit 47 g
Sokeri 15 g
Laktoosi 0.3 g
Rasva 31 g
Tyydytt. rasvahapot 16 g
Kuitua 3.3 g
Natrium 0.3 g
Vähälaktoosinen, Ei sisällä kananmunaa, Voi sisältää pähkinää, Ei sisällä soijaa
Alkuperämaa: Suomi
3. Sinuhen Joulutorttu 150g / 3kpl
Ravintoarvot /100g:
Energiaa 1767 kJ | 423 kcal
Proteiinia 4.3 g
Hiilihydraatteja 45.2 g
josta sokereita 21.9 g
laktoosi 0.2 g
Rasvaa 25.3 g
tyydyttyneitä 13.2 g
tyydyttymättömiä 12.1 g
Kuitua 3.2 g
Natrium 0.3 g
Alkuperämaa: Suomi
4. VAASAN Joulutorttu 45g, irto
Ravintoarvot /100g:
Energiaa 1700 kJ | 400 kcal
Proteiinia 4,9 g
Hiilihydraattia 40 g
josta sokereita 6,6 g
josta laktoosia 0,2 g
Rasvaa 25 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 16 g
Ravintokuitua 2,3 g
Natriumia 0,2 g
Vähälaktoosinen, Soijaton, Kananmunaton, Sisältää maitoproteiinia, Ei sisällä leivinhiivaa
Alkuperämaa: Suomi
5. Vuohelan 5kpl / 200g Joulutorttu, gluteeniton
Ravintoarvot /100g:
Energiaa 1539 kJ | 368 kcal
Proteiinia 4 g
Suolaprosentti 0.48 %
Hiilihydraatteja 44.4 g
josta sokereita 16.4 g
laktoosi 0.2 g
Rasvaa 18.9 g
tyydyttyneitä 12.6 g
tyydyttymättömiä 6.3 g
Alkuperämaa: Suomi
Joulutorttujen lisäaineet:
1. E160, beta-karoteeni: luontainen väriaine, jota voidaan uuttaa kasveista tai valmistaa keinotekoisesti.
Missä: Antell Joulutorttu
2. E202, kaliumsorbaatti: kemiallisesti valmistettu säilöntäaine, jota on luontaisesti pihlajanmarjoissa.
Missä: Fazer Tähtitorttu, Sinuhen Joulutorttu, VAASAN Joulutorttu
3. E330, sitruunahappo: hapettumisenestoaine, joka valmistetaan homesienien avulla esimerkiksi melassista tai glukoosista. Sitruunahappoa on myös luontaisesti sitrushedelmissä.
Missä: Kaikissa muissa paitsi Vuohelan Joulutorttu
4. E333, monokalsiumsitraatti: hapettumisenestoaine VRT. sitruunahappo
Missä: Antell Joulutorttu, Sinuhen Joulutorttu
5. E401, natriumalginaatti: sakeuttamis- ja hyytelöimisaine. Valmistus Phaeophyceae -ruskolevistä.
Missä: Kaikissa muissa paitsi Fazer Tähtitorttu
6. E412, guarkumi : stabilointi- ja sakeuttamisaine. Valmistus guar-kasvin siemenistä.
Missä: Vuohelan Joulutorttu, gluteeniton
7. E 440, pektiini: sakeuttamisaine, jota käytetään hillojen, hyytelöiden, marmeladien ja muiden tuotteiden rakenteen saamiseksi. Pektiini uutetaan sitrushedelmien kuorista ja omenoista.
Missä: Kaikissa
8. E464, hydroksipropyylimetyyliselluloosa: sakeuttamis- ja stabilointiaine. E464 on selluloosajohdannainen, joka valmistetaan kemiallisin menetelmin selluloosasta. Selluloosaa saadaan kasvien soluseinämistä.
Missä: Vuohelan Joulutorttu
9. E500, natriumkarbonaatti, ruokasooda: nostatusaine, joka valmistetaan suolasta ja hiilidioksidista. Natriumkarbonaattia esiintyy luontaisesti hiilihappojen emäksisinä suoloina.
Missä: Vuohelan Joulutorttu, gluteeniton
10. E575, glukonodeltalaktoni: nostatusaine, happamuudensäätöaine. Elimistön polttaessa glukoosia syntyy glukonihappoa ja glukonodeltalaktonia.
Missä: Vuohelan Joulutorttu, gluteeniton
11. E1442, hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti: stabilointi- ja sakeuttamisaine, joka valmistetaan tärkkelyksestä (esim. peruna, maissi tai riisi) kemiallisesti muuntelemalla.
Missä: Fazer Tähtitorttu
Lähteet: ekoodit.fi,foodie.fm,valmistajien sivut
(MTV LIFESTYLE)