Mitä on misotahna? Tämä perinteinen japanilainen ruokatuote on maultaan rikkaan umaminen, ja sillä voidaan tuoda makua moneen eri ruokaan.
Miso on fermentoitua soijatahnaa, ja se valmistetaan soijapavuista, suolasta ja kojiriisistä.
Kôji on eräänlainen home, joka kasvaa riisissä, ja tällaista riisiä kutsutaan kojiriisiksi. Kôji-home mainitaan myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla, ja sitä on käytetty Japanissa jo tuhansien vuosien ajan. Tämä home aiheuttaa käymisreaktion, eli tässä tapauksessa fermentoi misotahnan.
Lue myös: Testaa helppo peruna-savukalasalaatti – herkullinen kastike yllättää
Misotahnoja on erilaisia
Misotahnan käymisprosessi voi kestää muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Eri fermentointiajoilla saadaan erilaisia tuloksia, ja misotahna voikin olla eri makuista tai eri väristä riippuen siitä, kuinka kauan sitä on fermentoitu.
Vaalea miso on maultaan makeaa ja mietoa, ja sitä fermentoidaan suuremmalla kojiriisin määrällä vähemmän aikaa. Punainen miso fermentoituu vaaleaa pidempään, ja sen maku on suolaisempi ja vahvempi, ja tahna on myös väriltään tummempi. Näiden kahden lisäksi on olemassa myös muita lajikkeita, kuten välimuotona tunnettua keltaista misoa.

