Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä on misotahna?

Monissa aasialaisissa ravintoloissa tarjottavan misokeiton liemi saa makunsa misotahnasta.
Monissa aasialaisissa ravintoloissa tarjottavan misokeiton liemi saa makunsa misotahnasta.Shutterstock
Julkaistu 27.06.2025 07:46
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Mitä on misotahna? Tämä perinteinen japanilainen ruokatuote on maultaan rikkaan umaminen, ja sillä voidaan tuoda makua moneen eri ruokaan.

Miso on fermentoitua soijatahnaa, ja se valmistetaan soijapavuista, suolasta ja kojiriisistä. 

Kôji on eräänlainen home, joka kasvaa riisissä, ja tällaista riisiä kutsutaan kojiriisiksi. Kôji-home mainitaan myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla, ja sitä on käytetty Japanissa jo tuhansien vuosien ajan. Tämä home aiheuttaa käymisreaktion, eli tässä tapauksessa fermentoi misotahnan.

Lue myös: Testaa helppo peruna-savukalasalaatti – herkullinen kastike yllättää

Misotahnoja on erilaisia

Misotahnan käymisprosessi voi kestää muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Eri fermentointiajoilla saadaan erilaisia tuloksia, ja misotahna voikin olla eri makuista tai eri väristä riippuen siitä, kuinka kauan sitä on fermentoitu.

Vaalea miso on maultaan makeaa ja mietoa, ja sitä fermentoidaan suuremmalla kojiriisin määrällä vähemmän aikaa. Punainen miso fermentoituu vaaleaa pidempään, ja sen maku on suolaisempi ja vahvempi, ja tahna on myös väriltään tummempi. Näiden kahden lisäksi on olemassa myös muita lajikkeita, kuten välimuotona tunnettua keltaista misoa.

Lue myös: Näitä ruokia todella kannattaa syödä! Suolisto voi tutkitusti paremmin

Myös terveyttä edistäviä vaikutuksia

Fermentoituna tuotteena misotahna sisältää eläviä mikrobeja eli probiootteja. Probiooteilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Erityisesti suoliston ja immuunipuolustuksen uskotaan hyötyvän probiooteista. 

Miso sisältää myös vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten K-vitamiinia ja sinkkiä.

Mihin misotahnaa voi käyttää?

Terveyshyötyjen lisäksi misotahnan ainutlaatuinen maku sopii moneen. Tahna tuo ruokiin umamia, ja sitä voi käyttää esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin, marinadeihin ja leivontaan. 

Resepteissä yleensä mainitaan, tuleeko ruokaan vaaleaa vai jotain muuta misotahnaa. 

Katso myös: Miten Suomessa ja Japanissa myytävät sushit eroavat toisistaan?

7:53Miten Suomessa ja Japanissa myytävä japanilainen ruoka eroavat toisistaan?Sushikokki Jesper Björkell kertoo japanilaisesta ruoasta.

Lähde: Vegaaniruoka.fi

Lisää aiheesta:

Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssaViisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? 11 asiaa, joita et tiennyt sushistaKorealainen ruoka villitsee nyt suomalaisia – joko olet tutustunut mausteisiin herkkuihin?Apua rasvanpolttoon ja tehostusta aineenvaihduntaan – oletko kuullut näistä superruoista?Soija on kuin hyvä viini – tiesitkö tätä suositusta kastikkeesta?
RuokaAasialainen ruokaMausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:15
    Matkailu

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • 08:14
    Takaisinvedot

    Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

  • Eilen16:57
    Jauheliha

    Ennennäkemätön jauheliha kauppoihin

  • ke16:58
    Hanna Sumari

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • ke06:44
    Ruokakauppa

    Punalappuraivo repesi: Kaupan täti kertoo törkeästä "jemmausilmiöstä"