Mainos

Kauniiksi ja komeaksi – etiketin mukaan

Vinkit morsiusparille ja häävieraille: näin pukeudutaan juhlaan etiketin mukaisesti.

Tämän kesän morsianten ja sulhasten pukeutumishuolet ovat jo miltei ohi, onhan vaatteet suunniteltu ja tilattu jo hyvissä ajoin. Kunhan vaatteet valmistuvat ajoissa ja niihin mahdutaan! Häävierailla pukeutumistilanne voi olla toinen, kutsut kun saapuvat muutaman viikon varoitusajalla.

Juhlapäivän päähenkilöt käyttävät mustaa ja valkoista

Suurissa häissä noudatetaan pukeutumisetikettiä yleensä tarkemmin kuin lähipiirin kesken vietetyissä pienemmissä tilaisuuksissa. Hyviä tapoja kunnioittamalla sekä maalaisjärjellä pääsee pitkälle myös pukeutumisessa.

Sulhasella on häissä yllään tumma kokopuku, frakki tai saketti. Puvun paita on aina valkoinen, solmio tai solmuke hillitty ja ehdottomasti luonnonsilkkiä. Tumman puvun kanssa käytetään tummia sukkia ja mustia, ohutpohjaisia nahkakenkiä – klassinen tyylimoka, tennissukat, jätetään unholaan. Frakki on etiketin mukainen hääasu etenkin, jos häät alkavat iltapäivällä kello 17 jälkeen. Suurissa päivähäissä sulhanen voi pukeutua sakettiin. Upseerit vihitään sotilaan juhla-asussa.

Morsiamen perinteinen asu on pitkä valkoinen puku huntuineen. Hiuksia voi koristaa diadeemi, kruunu tai kukkasomiste. Puku ei saisi olla kovin avokaulainen. Se voi olla hihaton tai lyhythihainen, jolloin voi käyttää hansikkaita. Morsiustyttöjen asut sovitetaan morsiamen asuun sopiviksi, sulhaspojat pukeutuvat tummiin housuihin ja valkoisiin paitoihin ja vanhemmat pukuun ja valkoiseen paitaan.

Sulhanen määrää tahdin

Kaaso pukeutuu päivähäissä vierailupukuun, eli juhlavaan jakkupukuun tai leningin ja jakun yhdistelmään ja hattuun. Isoissa iltahäissä kaasolla on pitkä juhlapuku.

Bestman pukeutuu aina samoin kuin sulhanen, ja myös muut sulhasen lähisuvun miehet pukeutuvat sulhasen mukaan. Siis jos sulhasella on yllään frakki tai saketti, myös bestman ja lähisuvun miehet pukeutuvat frakkiin tai sakettiin.

Naisvieraat välttelevät kokovalkoista

Häiden miesvieraat pukeutuvat tummaan pukuun. Päivähäissä naisella on vierailupuku unohtamatta hattua. Iltahäihin naiset pukeutuvat miehen puvun mukaan: lähisuvun naisilla on pitkä juhlapuku, muilla pitkä tai lyhyt iltapuku. Naisvieraiden tulee välttää kokovalkoista ja kokomustaa asua – valkoinen on varattu morsiamelle, musta taas edustaa surua.

Mikäli hääpari haluaa tehdä häistä persoonallisen pukujuhlan, kannattaa harkita oman erityisen pukukoodin mainitsemista kutsussa. On hyvä muistaa, että hääpari saa itse määrätä oman juhlansa pukeutumistyylin!

Teksti: MTV3 Helmi
Kuvat: futureimagebank.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.