Mainos

Katso Armstrongin legendaarinen kuukävely

Ensimmäisenä ihmisenä Kuussa käynyt edesmennyt Neil Armstrong ei koskaan viihtynyt julkisuuden kirkkaissa valoissa. Tähtiastronauttia ärsytti se, että ihmiset halusivat kuulla vain hänen kuumatkastaan.

– Luulenpa, että me kaikki haluaisimme mieluummin tulla muistetuksi päivittäisistä saavutuksistamme kuin yhdestä ainoasta tähtihetkestä, analysoi Armstrong CBS-televisiokanavalla vuonna 2005.

Armstrong jätti Kuussa käydessään omat jalanjälkensä paitsi historiaan, myös Kuuhun.

– Sitä tavallaan toivoisi, että joku tässä päivänä muutamana menisi sinne ja pyyhkisi ne pois, Armstrong vastasi, kun häneltä asiasta kysyttiin.

"Vinkatkaa silmää täysikuulle"

Armstrongin Kuuhun vienyt Apollo 11 -lento jäi hänen viimeisekseen. Vietettyään avaruuslennon jälkeen vuoden kirjoituspöytähommissa Yhdysvaltain avaruushallinnossa Nasassa hän siirtyi vuonna 1971 opettamaan avaruus- ja konetekniikkaa Cincinnatin yliopistoon. Armstrong kuului myös lukuisten yritysten johtokuntaan.

Ensimmäisenä Kuussa käyneen Apollo 11 -lennon muut jäsenet eivät ole kartelleet julkisuutta Armstrongin tavoin. Komentomoduulia ohjannut Michael Collins ja toisena ihmisenä Kuuhun astunut Buzz Aldrin ovat olleet runsaasti esillä muun muassa Nasan Mars-projektin tiimoilta. Sekä Aldrin että Collins olivat toivoneet voivansa juhlia yhdessä Armstrongin kanssa kuulennon 50-vuotispäivää vuonna 2019, mutta tämä toive ei toteutunut.

Armstrongin perheen mukaan jokainen voi helpolla tavalla ja ilman juhlapäiviä kunnioittaa astronautin muistoa.

– Kun seuraavan kerran näette täysikuun hymyilevän teille, ajatelkaa Neil Armstrongia ja iskekää sille silmää.

(MTV3 -STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.