Mainos

Katsastusmies sai poikkeuksellisen lievän tuomion rattijuopumuksesta

Helsingin käräjäoikeus langetti törkeään rattijuopumukseen syyllistyneelle katsastusmiehelle poikkeuksellisen lievän tuomion.

Tavanomaisesti törkeästä rattijuopumuksesta seuraa vankeutta ja pitkä ajokielto. Mies selvisi sakoilla ja ehdollisella ajokiellolla.

45-vuotias mies kärähti ratista Helsingin Länsi-Pasilassa viime tammikuussa. Mies ajoi iltapäivällä Veturitiellä vastaantulevien ajokaistalla, kun vastaan tuli poliisiauto. 45-vuotiaan kyydissä oli lapsi.

Mies puhalsi tarkkuusalkometriin. Tulos oli 1,12 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Tulos vastaa yli kahden promillen juopumusta verestä mitattuna.

Törkeän rattijuopumuksen raja ilmamittauksessa on 0,53 mg.

Votkaa selkäkipuun

Mies kertoi nauttineensa edellisenä yönä votkaa selkäkipuihin ja ottaneensa kipulääkettä. Hän oli tuntenut ajoo lähtiessä itsensä selväksi ja luuli olevansa ajokunnossa.

Oikeudessa mies kertoi työskentelevänsä katsastusmiehinä, jossa ajokortti on ehdoton edellytys. Lyhytkin vankeusrangaistus veisi miehen työn, eikä alkolukko-ajokortti työn takia toimisi.

Hän kertoi katuvansa tekoaan todella paljon ja kertoi ehdollisenkin vankeustuomion estävän työnteon katsastusmiehenä vähintään kolmeksi tai jopa viideksi vuodeksi. Perheen toimeentulo oli vaakalaudalla.

Aiempia tuomioita miehellä ei ollut ja hän oli hakeutunut päihdehoitoon.

Oikeus pohti rangaistusta

Käräjäoikeus pohti päätöksessä rangaistusta varsin perusteellisesti todeten muun muassa, että rangaistusta lieventävinä seikkoina piti ottaa huomioon myös tuomiosta aiheutuvat muut seuraukset.

Oikeus piti tekoa vakavana ja totesi, että tällaisista teoista tuomitaan säännönmukaisesti vankeutta. Työpaikan menetystä ei tavallisesti ole pidetty sellaisena poikkeuksellisen ankarana lopputuloksena, joka oikeuttaisi kohtuullistamaan rangaistusta.

Oikeus kuitenkin päätyi siihen, että työpaikan menetys ja toimeentulon menettäminen olivat poikkeuksellisen haitallisia seurauksia. Tähän vaikutti vielä se, että kantasuomalaisen miehen perheenjäsenellä oli oleskelulupahakemus vireillä, johon 45-vuotiaan toimeentulo myös vaikutti.

Mies oli osoittanut myös katumusta ja hakeutunut hoitoon, oikeus totesi.

- Asiassa on lisäksi otettu huomioon, ettei teosta aiheutunut mitään todellista vaaraa muille ihmisille. Teosta voidaan poikkeuksellisesti tuomita ankara sakkorangaistus.

Käräjäoikeus langetti miehelle törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta 140 päiväsakkoa a 6 euroa eli yhteensä 840 euroa.

Kun ajokortti oli miehen työn takia välttämätön, käräjäoikeus määräsi miehen vuoden mittaisen ajokiellon ehdollisena.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.