Katri Kulmuni kertoo nyt, miksi keskusta halusi Antti Rinteen sivuun – eron taustalla kolme painavaa syytä: "Peli oli pakko viheltää poikki"

2:05
Katri Kulmuni: "Keskustan eduskuntaryhmällä ja puoluehallituksella ei ole luottamusta Antti Rinteeseen"

Noin kaksiviikkoinen hallituskriisi on pitänyt sisällään monenlaisia juonenkäänteitä, joista yksi merkittävin oli Antti Rinteen ero pääministerin paikalta keskustan luottamuspulan vuoksi. Nyt keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo Facebookissa, miksi kannatustaan menettänyt puolue halusi Rinteen astuvan sivuun.

Vastikään valtiovarainministerin salkun itselleen valinnut keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni aloittaa avoimen kirjoituksensa toteamalla aluksi, että kunkin hallituspuolueen ja kansanedustajan on tehtävä ryhtiliike – hallituksen moottorina ei saisi olla ajatus siitä, että tämänhetkisen hallituksen tulisi tehdä asiat toisin kuin Juha Sipilän hallitus teki ennen Antti Rinteen hallitusta.

– Sanon tämän vakavasti: tämä argumentti ja motiivi ei ole kestävä millekään hallitukselle. Jokaisen hallituksen, joka aidosti haluaa onnistua, tulee ponnistaa omin avuin, Kulmuni julistaa.

– Arvelen olevani uskottava tämän teille Keskustan puheenjohtajana kertomaan: vanhan haukkumisesta ei tälle hallitukselle löydy eteenpäin vievää sidettä. Toivon, että hallituskumppanit tämän ymmärtäisivät.

Kolme painavaa syytä pääministerin erolle

Kansanedustajiin vetoamisen jälkeen keskustan puheenjohtaja siirtyy ajankohtaisimpiin aiheisiin toteamalla, että ”takana on yksiselitteisesti karmea politiikan viikko”.

– Pääministeri Rinne oli ajautumassa Postiin liittyvässä tapauksessa sellaiseen kierteeseen, että se oli syömässä hallituksen toimintakyvyn. Peli oli pakko viheltää poikki ja jatkuvasti paheneva tilanne rauhoitettava, keskustan puheenjohtaja kertaa hallituskriisiin johtaneita syitä.

1. Hankalat työmarkkinat

Kulmunin mukaan Antti Rinteen johtama hallitus ei olisi ollut riittävän vahva ensi vuoden haasteisiin: ensi kevät tulee olemaan raskas etenkin työmarkkinoilla. Puheenjohtaja vihjaa, että ay-taustainen pääministeri ei olisi ollut kyllin puolueeton hankalissa tilanteissa.

– Hallituksesta käsin sen ymmärryksen antaminen, että nyt on oikein luvan kanssa paikka vetää kotiinpäin, johtaa itseään toteuttavaan kehään. Neuvottelut vaikeutuvat, kun on ennalta luotu odotus, että hallituksen – tai sen joidenkin puolueiden kautta asia tulee hoidettua paremmin. On otettava se vastuu, joka hallitukselle kuuluu – vastuu toimimisesta tavalla, joka edesauttaa kaikin tavoin neuvottelurauhaa.

Kulmuni mitä luultavimmin viittaa Posti-kiistaan, joka pitkittyi osaltaan siksi, ettei Paltalle ja PAU:lle annettu luovia sopua omassa rauhassaan.

2. Omistajaohjauksen uskottavuus

Edelliseen liittyen Kulmuni toivoo, että tulevaisuudessa omistajaohjauspolitiikan uskottavuus onnistutaan nostamaan jälleen jaloilleen.

– Valtion omistajaohjauspolitiikka ei ole minkään yksittäisen ministerin omistajaohjauspolitiikkaa vaan valtion omistajapolitiikkaa.

Kulmuni muistuttaa, että myös omistajaohjausministerin toimintaa säännellään.

– Yksi vahvimpia linjauksia on, että yhtiöiden johtaminen ja operatiiviset päätökset kuuluvat yhtiöiden johdolle, eikä ministeri puutu johdon yksittäisiin päätöksiin. Omistaja nimittää yhtiön hallituksen ja asettaa sen toimintaa ohjaavat suuret linjat. Hallituksella on kuitenkin näiden linjausten sisällä oma toimintavapaus ja siihen liittyvä vastuu.

3. Työllisyystoimet

Kolmas painava syy Antti Rinteen eroon Kulmuni listaa työllisyystoimien linjaamisen, jota on valmisteltu kolmikantaisissa työryhmissä. Kulmuni kokee, että työllisyystoimet sanelevat, miten hallitus on lopulta onnistunut.

– Näen asian niin, että viimekätinen vastuu tässä asiassa on yksin maan hallituksella. Mikäli tuloksia kolmikantaisesti ei synny, tulee päätöksiä syntyä yksin hallituksen voimin.

– Oma arvioni on, että tulemme onnistumaan vain, mikäli viestimme työmarkkinaosapuolille on, että hallitus tekee päätökset kaikissa oloissa. Meillä tulee olla kyky tehdä tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen.

Keskustan ja SDP:n pystyttävä yhteistyöhön

Keskustan puheenjohtajan mukaan aiemmin valtiovarainministerin salkkua kantanut Mika Lintilä vastaa oheisten toimien valmistelusta keskustan osalta. Keskusta päätti maanantaina, että Lintilä siirtyy hoitamaan elinkeinoministerin tehtäviä. Katri Kulmuni itse ottaa Lintilän valtiovarainministerin paikan.

Kulmuni korostaa, että SDP ja keskustan on tärkeä tehdä yhteistyötä jatkossakin – ovathan ne hallituksen suurimpia puolueita, joiden puheenjohtajat kantavat suuren vastuun pää- ja valtiovarainministereinä.

– Pää- ja valtiovarainministerin muodostama parivaljakko on tämän uuden sukupolven punamullan onnistumisen pohja ja siihen Keskusta haluaa täysin sitoutua.

Voit lukea Katri Kulmunin kirjoittaman tekstin kokonaisuudessaan alta:


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja