Moni nykyinen meppi jää pois europarlamentista – nämä tutut nimet ehdolla kesän vaaleissa

Moni nykyisistä europarlamentin suomalaismepeistä ei ole ehdolla eurovaaleissa, jotka pidetään kesäkuun alussa. 

Tulevalla kaudella Suomella on parlamentissa yksi paikka aiempaa enemmän.

Kokoomus:

Kokoomuksen europarlamentaarikoista Petri Sarvamaa ei jatka tehtävässä, mutta Sirpa Pietikäinen hakee viidettä ja Henna Virkkunen kolmatta kauttaan parlamentissa. 

Puolueen kansanedustajista ehdolle ovat asettuneet Susanne Päivärinta, Ville Kaunisto ja Aura Salla.

VIhreät:

Vihreiden pitkäaikainen meppi Heidi Hautala on kertonut, ettei ole ehdolla. Brexitin myötä Suomi sai lisäpaikan, jonka myötä Alviina Alametsä (vihr.) nousi parlamenttiin vuonna 2020. Hän ei hae jatkokautta. 

Vihreiden nykyisistä mepeistä ehdolla on Ville Niinistö

Tunnetuimpia ehdolle asettuneita ovat vihreiden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sekä kansanedustaja Maria Ohisalo.

SDP:

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri valittiin eduskuntaan viime vuonna. Hän kertoi aloittavansa eduskunnassa parlamentin kauden loppumisen jälkeen. 

Eero Heinäluoma haluaa jatkaa EU-parlamentissa. Ehdolle ovat asettuneet esimerkiksi kansanedustajat Maria Guzenina ja Ville Merinen.

Keskusta:

Keskustan mepeistä Mauri Pekkarinen ei asetu ehdolle ja Elsi Katainen asettuu. Ehdolla ovat muun muassa kansanedustajat Katri Kulmuni ja Mika Lintilä.

Perussuomalaiset:

Perussuomalaisten mepeistä Teuvo Hakkarainen ei ole kommentoinut jatkohalujaan. Pirkko Ruohonen-Lernerillä on käynnissä harkinta asian suhteen. 

Perussuomalaisista parlamenttiin hakee laaja kansanedustajakaarti: ehdolla ovat Sebastian Tynkkynen, Vilhelm Junnila, Mauri Peltokangas, Sanna Antikainen ja Ari Koponen.

Vasemmistoliitto:

Vasemmistoliiton ainoa meppi Silvia Modig ei halua jatkaa parlamentissa toista kautta. 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi keskiviikkona Suomen Kuvalehdelle, että pohtii ehdokkuuttaan eurovaaleissa. Puolue ei ole vielä asettanut ehdolle esimerkiksi kansanedustajia tai muita valtakunnallisesti tunnettuja nimiä.

RKP:

RKP:n nykyinen europarlamentaarikko Nils Torvalds ei aio hakea jatkokautta. RKP:n paikkaa lähtevät puolustamaan puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja kansanedustaja Eva Biaudet.

Lue myös:

    Uusimmat