Mikä oli eronneen pääministeri Antti Rinteen lopullinen virhe? Taustalla on saattanut muhia jotain, mitä ei ole sanottu ääneen, epäilee professori

Valtiotieteenprofessori Kimmo Grönlund hallituskriisistä: Takana tyytymättömyys Antti Rinteen toimintaan 4:42
Mitä uudelta pääministeriltä vaaditaan? Näin asian näkee Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund

Eilinen politiikkatrilleri tulee jäämään historian kirjoihin: Antti Rinne (sd) jätti eronpäätöksensä ja julkisuuteen on vuotanut tietoja, jotka ovat hämmentäneet tapahtumakulkua entisestään. Missä pääministeri teki virheliikkeen?

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlundin mukaan Antti Rinteen eroon johtaneita syitä ei ole tuotu julkisuuteen sellaisina kuin ne todellisuudessa ovat olleet – taustalla on saattanut muhia pidempääkin jotain, josta ei olla ääneen puhuttu.

– Se, että on kertonut muunneltua totuutta eduskunnalle, on vakava rike, mutta itse Posti-kysymykseen se tuskin vain kaatui, Grönlund pohtii.

– Luulenpa, että takana on suurempi tyytymättömyys Antti Rinteen toimintaan hallituksen sisällä. Mitkä ne yksittäiset asiat ovat, sitä me emme voi täysin tietää.

Keskusta ratkaisijan roolissa

Julkisuudessa on näyttänyt siltä, että keskusta on ainoana suuriäänisesti ilmaissut tyytymättömyytensä Antti Rinteen toimintaan. Esimerkiksi Vasemmistoliitto, Rkp sekä Vihreät antoivat tukensa Antti Rinteelle.

– Ne viestit, jotka julkisuuteen tuotiin, olivat nimenomaan, että he haluavat antaa Antti Rinteelle toisen mahdollisuuden.

Keskusta kuitenkin ilmoitti maanantaina kirjallisesti, ettei puolueella ole luottamusta pääministeriä kohtaan. Tämän jälkeen puolue kertoi olevansa valmis kaatamaan hallituksen keskiviikkona, ellei Rinne jätä pääministerin tehtäviään ja siirry syrjään. 

– Mikäli kyseessä oli vain epäluottamus Antti Rinteen toimintaa kohtaan pääministerinä, puolueet tästä kyllä pääsevät tästä eteenpäin, mutta alku ei tule olemaan helppo, Grönlund pohtii.

Tätä uudelta pääministeriltä vaaditaan

Grönlundin mukaan puolueiden tulehtuneet välit voivat kohentua tulevaisuudessa uuden pääministerin suoraviivaisella toiminnalla. Hänen mukaansa uuden pääministerin on hoidetta vain ja ainoastaan oma tonttinsa ja kannettava pääministerin vastuu sellaisena kuin se on hänelle annettu.

Antti Rinnettä on soimattu kuluneen syksyn aikana siitä, että hän puuttui liikaa Sirpa Paateron vastuulla olleeseen omistajaohjaukseen. Grönlundin mukaan pääministeri ei saa jatkossa puuttua vastuuministerien toimintaan.

– Kun on viiden puolueen koalitiohallitus, pääministerin tehtävä on luoda tietynlaista koheesiota hallituksen sisälle, jotta siellä hallituksessa toimivat puolueet ja ministerit sekä myös eduskunnassa toimivat eduskuntaryhmät kokevat, että heillä on tällainen yhteinen missio ja tehtävä toteuttaa yhteistä hallitusohjelmaa

"Tätä Rinne ei aina ymmärtänyt"

Sen lisäksi, että Rinne sekaantui hänelle kuulumattomiin asioihin, Grönlund näkee, että ministeri ei täysin sisäistänyt rooliaan pääministerinä: hän oli pikemminkin Sdp:n puheenjohtaja tai ay-johtaja kuin pääministeri.

Professori korostaa, että pääministerin tehtävänä on pitää hallitus kasassa tukemalla ja luomalla yhteisöllistä ilmapiiriä.

– Pääministerillä ei voi olla täysin omia avauksia julkisuudessa, vaan hänen on kyllä huolehdittava siitä, että hänellä on hallituksen linja takanaan, kun hän antaa uusia avauksia. Tätä Rinne ei aina ymmärtänyt julkisuudessa, Grönlund linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat