Löytyykö Sdp:n ja keskustan välille sopu Rinne-trillerin jälkeen? Pääministerin paikkaa hamuava Antti Lindtman: "Uskon, että tässä on tarve istua alas"

8:54
Huomenta Suomen vieraina keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sekä Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

Kotimainen politiikan kenttä on ollut etenkin viimeisen viikon aikana todellinen taistelutanner. Trilleri sai eilen huipennuksensa, kun Antti Rinne jätti eronpäätöksensä. Lisäksi julkisuuteen on vuotanut tietoja, jotka ovat hämmentäneet tapahtumakulkua entisestään. Millaisena puolueiden jatko näyttäytyy?

Keskiviikkoaamuna Huomenta Suomen sohvalla istui totinen parivaljakko: keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sekä Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Tällaiset tapahtumat… Kyllä ne aina jäljet jättävät. Uskon, että tässä on tarve istua alas, Lindtman sanoo vakavana.

Kaksikko on seurannut viime päivien tapahtumia erittäin tiiviisti. Kurvinen oli yksi niistä keskustan edustajista, jotka olivat valmistelemassa Antti Rinteen eroamiseen johtaneita juonenkäänteitä. Lindtmanista taas on povattu Rinteen seuraajaa uutena Suomen pääministerinä.

Kaikki viisi hallituspuoluetta on ilmaissut halunsa jatkaa aiemmin suunnitellun hallituspohjan ja -ohjelman mukaisesti.

– Kyllä se edellyttää sitä, että hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmissä on tiivis luottamus siihen, että puhalletaan yhteen hiileen, Lindtman jatkaa.

– Samaan aikaan pitää katsoa eteenpäin, ei pidä jäädä liian pitkäksi aikaa jäädä vanhan nuotion ääreen lämmittelemään, hän jatkaa.

Kuten Sdp, myös keskusta toivoo, että tulehtuneet välit korjautuvat pian ja että puolueet voivat jatkaa yhteistyötä myös tulevaisuudessa. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin eilisen lausunnon mukaan puolue tekee kaikkensa sen eteen, että yhteistyö Sdp:n kanssa jatkuu kuten ennenkin.

Etenkin viimepäivien tapahtumat ovat kaihertaneet Sdp:n ja keskustan välejä. Iltalehti julkaisi eilen keskustalaisten WhatsApp-ryhmän sananvaihtoa, minkä pohjalta on epäilty, että keskusta oli käynnistänyt ”Rinne-projektinsa” luultua aiemmin ja juonitellut Antti Rinteen eron.

– Eihän noista viesteistä valitettavasti kovin hyvää tai luottamusta herättävää kuvaa saa, Lindtman kuvaili keskustan viime viikkoisia toimia.

– Hallitusyhteistyö on sellaista, että siinä tulee kovia paikkoja ja niitä pitäisi vain pystyä kestämään. Pääministerin tehtävän varsinkin tässä suomalaisessa yhteiskunnassa… Niin kuin on nähty, että sieltä tuulta ja tuisketta riittää, hän muotoilee.

Suomalaisten odotukset täytettävänä

Vaikka luottamusta ei Sdp:n ja keskustan välillä ole, Lindtman peräänkuuluttaa avointa keskustelua hallituspuolueiden välillä, jotta hallitus voi rakentaa Suomesta taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän valtion hallitusohjelman mukaisesti.

– Ihmiset odottavat, että suomalaisten asioita nyt hoidetaan. Luottamusta ja vakautta ja siihen tarvitaan yhteistyökykyä ja parempaa luottamusta hallituspuolueiden välille.

Pääministerin valinta Sdp:n asia

Julkisuudessa on väläytelty mahdollisuutta siitä, että Antti Rinteestä tulisi eduskuntatunnustelija. Kurvisen mukaan Rinne on käynyt keskustelua aiheesta eilen sekä Kurvisen että keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin kanssa.

– Mikäli sosiaalidemokraattien säännöt edellyttävät sitä, että hän toimii eduskuntatunnustelijana tässä vaiheessa, meillä ei ole sitä mitään vastaan. Hän (Rinne) on ilmoittanut, että pääministerihenkilö vaihtuu, eikä tule seuraavaa hallitusta kokoamaan. Minä ja puolueen puheenjohtaja olemme hänelle sanoneet, että näin voimme toimia.

– Uuden pääministerin valinta on täysin Sdp:n oma prosessi ja kunnioitamme sitä täysin. Sdp toimii omien sääntöjensä ja toimintamalliensa mukaan, Kurvinen sanoo.

Vaihtuuko Sdp:n puheenjohtaja pääministerivaihdoksen myötä?

Antti Rinne kertoi eilen jatkavansa Sdp:n puheenjohtajana erostaan huolimatta. Rinteen puoluejohtajanpaikka saattaa kuitenkin olla tulevaisuudessa uhattuna.

– Itse näen niin, että on luontevaa, että pääministeri on samalla puolueen puheenjohtaja. Siinä valta ja vastuu ovat samoissa käsissä. Tämä on sitten puoluevaltuuston ratkaistavana, Kurvinen toteaa.

Tällä hetkellä julkisuudessa seuraavaksi pääministeriksi on uumoiltu Antti Lindtmania tai Sanna Marinia. Molemmat ovat kertoneet olevansa valmiita ottamaan ison vastuun kantaakseen, mutta asia ei ole yksinkertainen.

– Itse näen asian niin, ettemme ole vastakkain, vaan olemme Sanna Marinin kanssa enemmänkin rinnakkain. Olkoon kisa reilu ja tasianen, Lindtman luonnehtii.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja