Kommentti: Rinne vetäytyi tietoisena siitä, että hänet haastettaisiin ensi puoluekokouksessa – Kulmunin paine valtiovarainministerin salkkuun kasvaa

Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne jyrähtää itsenäisyyspäivän vastaanotolla:"Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa" 2:37
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne jyrähtää itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"

Tämä koko syksy on ollut yhtä häröpalloa, toteaa keskustavaikuttaja. Kuinka harva demari nousi Antti Rinteen tueksi kriisin keskellä?, ihmettelee toinen keskustalainen.

Käydään tilannetta vähän läpi. Viikko sitten maanantaina demareiden puoluehallituksessa käytiin räväkkää keskustelua. Keskustelu kuitenkin alkoi varsin yllättävästi. Rinne aloitti keskustelun sanomalla, että hän on valmis lähtemään. Että hän on demariliikkeelle ongelma. Ennakoitu keskustelu siitä, miten tästä selvitään, muuttuikin saman tien keskusteluksi, jossa kysyttiin syitä sille, miksi Rinne lähtee.

Jotkut jo kannattivat puoluekokouksen aikaistamista, jotta puheenjohtaja saadaan vaihdettua. Sitäkin demarileirissä pohdittiin, että entäpä jos Keskusta esittää rajuja vaatimuksia jatkossakin? Nöyrrytäänkö jälleen?

Mutta miten Rinne päätyi tähän tilanteeseen?

Keskustan painostus on yksi syy.

– Välikysymyskeskustelussa oltaisiin jouduttu tilanteeseen, jossa hallituskumppanit olisivat joutuneet laskemaan lööperiä ja lähtökohtaisesti rehelliset kansanedustajat olisivat joutuneet osoittamaan luottamusta henkilölle, jota hänellä ei enää ollut, kerrotaan keskustaportaasta.

– Selitykset olivat hataria, niistä löytyi aukkoja. Jos ei valehdeltu, niin ainakin tapahtui täydellistä ristiin puhumista, toteaa eräs keskustalainen.

Demarikentän sisäinen kritiikki koveni

Toinen syy on se, että myös demarikentän sisällä kritiikki pääministeriä kohtaan on koventunut. Vaikka ulospäin on vakuutettu, että Rinne nauttii laajaa luottamusta, SDP:n sisällä on sellaisia voimia, jotka kokivat tämän hetken hyödyntämisen suotuisaksi.

– Rinne tiesi, että hänet tultaisiin haastamaan kesän puoluekokouksessa, kertoo demarivaikuttaja.

SDP:n sisältä kuulee sellaistakin viestiä, että Kulmuni itse olisi ollut Rinteen lähdön kannalla, mutta Keskustan eduskuntaryhmässä kaikki eivät suhtautuneet asiaan suopeasti.

Keskustan sisältä vakuutetaan, että eduskuntaryhmä oli asian suhteen varsin yksimielinen. ”Päätä meidän ei kyllä kannata hetkeen aukoa”, todetaan Keskustan riveistä.

– Keskustasta kerrotaan ihan suoraan kahdenvälisissä keskusteluissa, että kyse ei ollut postista, vaan ihan muista asioista, ja niitä muita asioita saa varmaan kaivaa pitkään, kertoo eräs demariaktiivi.

"Rinteellä lähti syksyllä ralli päälle"

No mitä nämä ”muut asiat” sitten ovat? Tällaisiksi asioiksi mainitaan esimerkiksi esitykset eläkkeistä. Keskustan sisältä sanotaan suoraan, että asenteisiin vaikutti Rinteen huono johtajuus. ”Rinteellä lähti syksyllä ralli päälle. Hän lähti esittämään asioita, joita ei oltu hallituskumppanien kanssa sovittu.”

Epäluulon siemen oli jo valmiiksi kylvetty Rinne-elämäkertaan, kirjaan, joka nostatti kohua aiemmin tänä vuonna. ”Hän paljasti kirjassa luottamuksellisia keskusteluja. Mistä voi tietää, päätyykö jatkossa muitakin luottamuksellisia keskusteluja julkisuuteen Rinteen toimesta?”

– Työmarkkinakieltä lainaten, Rinne ei ole sopiva pääministerin tehtävään, mutta eittämättä sopiva johonkin muuhun tehtävään.

Ilmapiiri alkoi rakoilla ja turhautuminen kasvaa syksyn edetessä yhä pimeämmäksi.

– Rinne nakersi puolueiden yhdessäoloa hyväsydämisillä heitoilla. Se on hänen tyylinsä, toteaa keskustalainen.

Miten käy keskustan kannatuksen?

Katri Kulmunin asema on vahvistunut viime päivien tapahtumien myötä ja puolueen kenttäväki on rauhoittunut, arvioi keskustalainen aktiivi. Hänen mukaansa Kulmunin asemaa ei uhkaa ensi kesän kokouksessa mikään ”ellei kannatus ihan nolliin painu”.

”Sen sijaan Kulmunin paine ottaa valtiovarainministerin salkku hoitaakseen kasvaa uuden pääministerin myötä”. Tällöin Kulmuni joutuisi esittelemään mahdolliset tulevat leikkauslistat ja se on kova paikka kenelle tahansa.

Kulmunia kohtaan paineet ovat muutenkin kovat. Odotukset ovat ”keskimääräistä suuremmat, suuremmat kuin Sipilää kohtaan”. Tämä johtuu siitä, että puolue on tehnyt eräänlaisen nahanluonnin porvarihallituksesta vasemmistohallitusyhteistyöhön. Uusi nahka ei tuonut kannatukseen nostetta.

– Rinteen lähtö ei vaikuta millään tavalla meidän kannatukseen. Tosin Rinteen jatko pääministerinä olisi voinut heikentää kannatustamme vielä lisää. Keskusta ei viime päivien tapahtumissa selvinnyt voittajana. Kukaan ei voittanut, arvioi keskustalainen.

Vai voittiko sittenkin? Oppositio? Hallituksessa luottamusta pyritään rakentamaan nyt johtoajatuksena se, että ”perussuomalaiset hallituksessa olisi katastrofaalista”. Keskustan sisällä uumoillaan jo, että jos hallituksen luottamus kansan silmissä ei kohene, perussuomalaiset porhaltaa kolmenkympin kannatukseen. Mitä vankempaa oppositiossa, sitä tukalampaa hallituksessa.

– Tavalliselle kansalaiselle tämä kyllä näyttäytyy hirveänä sekoiluna, tiivistää keskustavaikuttaja.

Lue myös:

    Uusimmat