Katokset ja huvimajat lisäävät loma-asunnon käyttökelpoisuutta

Kaikenlaiset grillikatokset, pergolat ja huvimajat ovat luonnollinen osa kesäistä vapaa-ajan viettoa. Niillä on helppo parantaa kesämökin viihtyisyyttä ja samalla laajentaa sen käyttömahdollisuuksia. Markkinoilla on runsaasti sekä valmiita huvimajoja, jotka koostuvat elementeistä ja ovat sen vuoksi erittäin helppoja ja nopeita koota, että erilaisia modulijärjestelmiä, joista on kätevää ja helppoa rakentaa erilaisia katettuja oleilutiloja. Tietoja eri malleista ja valmistajista löytyy yleensä parhaiten rautakaupoista.

Piharakenteita voi myös tehdä itse ja ottaa mallia vaikkapa eteläeurooppalaisista ratkaisuista. Liian aurinkoisia paikkoja sopivasti puulla ja kasveilla varjostamalla saadaan luotua viihtyisiä oleskelunurkkauksia, ristikkoseinillä ja kevyillä muureilla voi rajata erikseen omia oleskelupaikkoja tontilta. Yleensä nämä sijaitsevat kesäkeittiön yhteydessä. Hyvä ulkoterassi on kauniina kesäpäivänä yksi huone lisää, ja siitä tulee nopeasti lomailun keskipiste. Sijoitapa sinne vielä verkkokeinu...

Laadi ensiksi kokonaissuunnitelma

Erilaisia piharakennelmia suunniteltaessa kannattaa kuitenkin pitää maltti mukana. Kokonaisuuden suunnitteleminen kerralla maksaa vaivan, vaikka toteutus tehtäisiinkin useamman kesän aikana. Ilman kokonaissuunnitelmaa saadaan helposti aikaan sekava ja huonosti toimiva katosten ja kojujen paljous.

Arkkitehdin tai pihasuunnittelijan apu on tässäkin tapauksessa yksi onnistuneen lopputuloksen tae. Oikein ja harkitusti sijoitetut piharakennelmat tekevät tontista viihtyisän yhdessä istutusten ja polkujen kanssa. Piharakennelma voi aluksi sisältää esim. yksinkertaisen terassin, jonka ympärille rakennetaan pergola. Tätä voidaan sitten laajentaa, rakentaa seiniä, asentaa valokate jne.

Vaativat sääolot on syytä ottaa huomioon

Piharakenteet joutuvat jatkuvasti säärasituksille alttiiksi sekä tekemisiin maan ja betonin kanssa ja sen vuoksi ne on syytä aina tehdä mahdollisimman kestävästä ja huoltovapaasta kestopuusta. Varsinkaan kesämökillä ei jakseta käyttää aikaa esimerkiksi monimutkaisten ristikkorakenteiden huoltomaalaamiseen muutaman vuoden välein. Ilmasto-olosuhteiden aiheuttamat vaatimukset kannattaa siis ottaa huomioon jo alusta alkaen. Ennen asennusta suojakäsitelty kestopuu toimii huoltovapaasti parhaimmillaan jopa 15 vuotta.

Myös loma-asunnon piharakennelmiin saa uutta elävyyttä kasveilla ja kivetyksillä. Kivetyksiin kannattaa käyttää mahdollisimman paljon tontilta löytyviä luonnonkiviä ja lisänä teollisten pihakivivalmistajien betonituotteita. Asennusoppaita löytyy runsaasti eri valmistajilta, ja ne löytyvät helpoimmin rautakaupoista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja