Mainos

Katainen: Hallituksen sotkuiseen toimintaan on syynsä

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoo hallituksen olevan toimintakykyinen sekavasta toiminnasta huolimatta.

Katainen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa Lauri Karhuvaaran haastattelussa ymmärtävänsä, että hallituksen toiminta näyttäytyy sotkuisena, koska se on sotkuista.

Karhuvaara sanoi, että kannatus on selvästi hiipunut puolen vuoden takaisesta, ja esitti Kataiselle vaihtoehtoisia syitä kannatuksen laskuun:

– Olette viime aikoina joutunut selittämään kaikkea mitä ympärillänne tapahtuu. Mikä selittää tämän, onko se Pekka Himas -tapaus, kehysriihen asiat, vai tämä täysi puuro eli sote- ja kunta -uudistus? Ja nyt näyttää myös, että keskustan Juha Sipilä on paremmin talousasioista perillä, koska hänellä valtava kokemus yrittäjänä, latasi Karhuvaara.

Katainen pysyi rauhallisena, myönsi sekavuuden, ja löysi selityksiä hallituksen toiminnalle.

– Ymmärrän, että aika monen mielessä päätöksenteko hallituksessa on ollut sekavaa, ja se mielikuva on ihan oikea. Se on itse asiassa näyttäytynyt juuri sellaisena kuin se on.

– Mutta meillä on suurempia asioita pöydällä kuin joillakin aikaisemmilla hallituksilla, kuten velkaantumisen taittaminen ja työllisyyden kohentaminen.

Katainen selittää sotkuisen päätöksenteon johtuvan myös siitä, että hallitus on harvinaisen laajapohjainen.

– Meillä on laajapohjainen hallitus, jossa on eri arvomaailmoja eli päätöksenteko on vaikea. Emme me tarkoituksella ole tehneet sotkuisia prosesseja. Mutta olemme kuitenkin saaneet päätöksiä aikaan, vaikka prosessit näyttäytyvät sekavina.

Pystyykö sekava hallitus toimimaan?

Toimittaja Lauri Karhuvaara esitti epäilyksen, että hallitus ei kenties kykene toimimaan aidosti ja viemään Suomea läpi vaikeiden aikojen, kun päätöksenteko on sekavaa, ja pääministeri vieläpä myöntää sen.

– Mutta kun katsotaan kykenemmekö me tekemään päätöksiä, niin vastaus on kyllä, ja tämä on jäänyt prosessien kiemuraisuuden varjoon. 5,5 miljardia on sopeutettu kahden vuoden aikana budjettia, ja se on kova juttu.

Katainen sanoi saavansa positiivisia tuntemuksia hallituksen tekemistä päätöksistä.

– Suomesta ei tule ylivelkaantuva maa, koska sopeutamme taloutta kipeillä leikkauksilla. Laskimme yhteisöveroa, jotta yrityksillä on varaa palkata enemmän ihmisiä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.