Sote-ministerit: Meidän yli ei kävelty

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta vastaavat ministerit eivät pidä uuden työryhmän perustamista epäluottamuksen osoituksena itselleen.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) sekä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) kommentoivat asiaa saapuessaan uuden työryhmän ensimmäiseen kokoukseen iltapäivällä eduskunnassa.

Työryhmän tehtävänä on sovittaa yhteen kuntarakenneuudistus sekä sote-uudistus. Työhön osallistuvat hallituksen edustajien lisäksi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Risikon mukaan jonkinlainen hitsausryhmä tarvittiin jo senkin vuoksi, että sote-uudistuksen peruslinjausten pitää olla eduskunnan tiedossa toukokuun puolivälissä.

– Tässä olisi pahimmassa tapauksessa käynyt niin, että ensin ministeriryhmät tekevät työn ja sitten se olisi tehty eduskunnassa. Nyt työ yhdistettiin, Risikko sanoi.

Orpo: Kyky päätöksentekoon puuttui

Työryhmä hakee nyt yhteistä linjaa, johon kaikki hallituspuolueet voivat sitoutua.

Työryhmää vetävä kokoomuksen Petteri Orpo sanoo, että valmistelusta vastanneet ministerit ovat tehneet valtavan määrän työtä, mutta kyky sitoutumiseen ja päätöksentekoon on kuitenkin puuttunut.

– Sitä me yritämme tällä vahvistaa, Orpo sanoi työryhmän ensimmäisen kokouksen jälkeen illansuussa eduskunnassa.

Orvon mukaan hankalinta asiassa on se, että aivan oikeaa ratkaisua ei ole olemassa.

– Se on tehnyt valinnan vaikeaksi. Nyt on se paikka, että päätöksiä on tehtävä.

Orpo uskoo vahvasti siihen, että työ onnistuu aikataulussa ja hallitus voi toukokuun puolivälissä antaa eduskunnalle peruslinjaukset sote-uudistuksesta.

Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran perjantaina.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat