Valtionosuuksia leikataan miljardeilla – rikotaanko tässä jo perustuslakia?

Kietäväisen mukaan hallitus leikkaa kuntien valtionosuuksia tämän kauden aikana euromäärän, joka vastaa koko maan vuotuisen perusterveydenhuollon kustannuksia.

– Vuonna 2015 leikkaus on yli 1,3 miljardia euroa, koko vaalikaudella leikataan 3,8 miljardia ja 2017 leikkaustaso on jo 1,4 miljardia euroa ja sitten kun katsotaan vuosia 2012 - 2017, niin kokonaisluku on 6,6 miljardia euroa. Näin luettelee Kuntaliiton matikkamies, varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kyse on brutosta ja osa leikkauksista korvaantuukin kunnille muuta kautta. Silti matokuuri on ankara.

– Yksinomaan vuonna 2015, jos nettoutetaan plussat ja miinukset, kuntien palvelujen ja rahoituksen kannalta, niin kuntia kiristävä vaikutus on tuona vuonna puolisen miljardia euroa, Kietäväinen sanoo.

"Kohtuutonta"

Kuntaliiton mukaan meno on kohtuutonta ja heikentää vääjäämättä palvelujen, eritoten sote-palvelujen, laatua.

– Leikkaukset ovat niin suuria, että nyt jo ollaan niillä rajoilla, että rikotaanko meidän perustuslain kuntien rahoitusperiaatetta. Olisin erittäin tarpeellista, että eduskunnan perustuslakivaliokunnalta pyydetään tähän lausunto, Kietäväinen jatkaa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) suhtautuu esitykseen myötämielisesti.

– Toki, jos asia perustuslakivaliokuntaan lähetetään, niin kyllä se siellä käydään läpi. Valtionosuusjärjestelmä on tärkeä osa kokonaisrahoitusmallia ja siinä mielessä sitä olisi hyvä pohtia myös lainmuutoksen yhteydessä, Koskinen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat