Näin parantumattomasti sairaat puhuvat siitä, kuinka haluaisivat kuolla: "Haluaisin, että olisi semmoinen vaihtoehto"

Pekka Strang tekee kylmäävän havainnon arvokkaasta kuolemasta Suomessa: “Pitää olla joko helvetin rikas tai eläin”

Tabun jaksossa parantumattomasti sairaat keskustelevat eutanasiasta. 

Tabun  toisessa jaksossa aiheena on parantumattomasti sairaat. Jaksossa ohjelmaa luotsaava Pekka Strang  tapaa Marjon, Sirkan, Kallen sekä Sirkan, joilla kaikilla on diagnoosi vakavasta, kuolemaan johtavasta sairaudesta.  

Jaksossa osallistujat keskustelevat eutanasiasta, joka Suomessa ei ole laillinen. Maaliskuussa uutisoitiin kansalaisaloitteen eutanasian laillistamiseksi keränneen tarvittavat 50 000 kannatusääntä ja se etenee näin ollen eduskunnan käsiteltäväksi. 

Sairauksien eteneminen ja aika ennen kuolemaa huolettaa Tabun osallistujia. Kalle sai vuonna 2021 diagnoosin motoneuronisairaus ALS:sta, joka rappeuttaa kehon ja johtaa kuolemaan. Kallen kohdalla sairaus on edennyt hitaasti, mutta hän tietää, että se tulee pahenemaan. 

Kuolemaa enemmän Kalle kertoo pelkäävänsä sitä, mihin kuntoon sairaus hänet lopulta saa. 

– Siinä kohtaa, kun mikään ei enää toimi, ei mikään enää liiku, enkä pysty kommunikoimaan, en mitään, niin missä kohtaa tulee se, onko elämä elämisen arvoista enää. Ja siinä toivoisin, että tämmöinen eutanasia tai avustettu kuolema olisi Suomessa mahdollinen, Kalle kertoo.

Marjo puolestaan sairasti keuhkosyöpää ja mietti, että kivun ja kärsimyksen kanssa joutuu elämään jonkin aikaa. Hänkin toivoi vapautta valita mahdollisuuden vapautua, kun sen valinnan vielä itse pystyy tekemään. 

Samaa pohtii myös Heli, jolla on vaikea keuhkoahtauma. 

– Etenkin, jos tulee sellainen tilanne, ettei enää tiedosta tai tunnista niitä omia läheisiä ja rakkaita, se on ihan hirveän raskasta niille läheisille. Odottaa vaan sitä hetkeä. En minä ainakaan haluaisi pitkittää sitä niille omille läheisille, Heli miettii. 

– En tiedä, tulisinko ikinä käyttämään sitä mahdollisuutta. Mutta miten vaan, haluaisin, että se olisi semmoinen vaihtoehto, joka olisi käytettävissä, Kalle summaa. 

Keuhkosyöpää sairastanut Marjo menehtyi syyskuussa 2023. 

Lääkäriavusteinen itsemurha, muttei eutanasia, on sallittu esimerkiksi Sveitsissä, Saksassa sekä Italiassa. 

Eutanasia ja lääkäriavusteinen itsemurha eivät ole sama asia. Lääkäriliiton mukaan eutanasia tarkoittaa potilaan vapaaehtoisesta sekä oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä tapahtuvaa lääkärin tarkoituksellista potilaan elämän lopettamista lääkkeitä antamalla. 

Lääkäriavusteinen itsemurha sen sijaan tarkoittaa sitä, että potilas voi pyytää lääkäriä määräämään hänelle lääkkeet itsemurhan suorittamiseksi. Lääkäri saattaa lääkkeet potilaan käyttöön, jotta tämä voi ottaa ne itse. 

Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos, mutta avustettua itsemurhaa ei ole kriminalisoitu, eikä itsemurha ole lainvastainen, kertoo Minilex.

Eutanasia on sallittu muun muassa Belgiassa, Kanadassa, Ecuadorissa, Hollannissa, Luxemburgissa, Uudessa-Seelannissa, Espanjassa sekä Kolumbiassa. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat