Kastikkeiden salat

Kastike kruunaa ja kokki tunnetaan. Kastikkeista on tullut runsain mitoin tiedusteluja. Päästän kastikeohjetta etsivät pälkähästä ja annan kerralla useammankin vaihtoehdon niin kalkkunan, naudan, poron kuin kinkunkin kaveriksi.

Kalkkunalle ja kinkulle:

Balsamiviinikastike


2 prk (4 dl) demi-glace kastikepohjaa
1 dl balsamiviinietikkaa
2-3 rkl punaviinimarjahyytelöä
suolaa
1-2 rkl maissitärkkelystä
n. 50 g voita

Kiehauta kastikepohja ja balsamiviinietikka. Lisää punaviinimarjahyytelö ja suolaa maun mukaan. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan vettä ja lisää kastikkeeseen norona koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Viimeistele kastike pehmeällä voilla. Tarkista maku. Tarjoa kastike kalkkunan tai riistan (poron tai hirven filee) kanssa.

Naudanfileelle ja riistalle:

Konjakki-pippurikastike

1 punasipuli
1-2 rkl öljyä
1 rkl sokeria
0,5 valkosipuli
1 laakerinlehti
10 kokonaista mustapippuria
n. 3 dl punaviiniä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 prk (2 dl) valmista kastikepohjaa
yht. 2-3 rkl viher-, musta- ja rosepippuria
2 rkl konjakkia
suolaa
1 dl kuohukermaa tai 50 g voita
(tummaa kastikesuurustajaa)

Leikkaa punasipuli reiluiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja sokeri. Kuullota hetki ja kaada joukkoon punaviini ja viinietikka. Lisää mausteet. Keitä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes saat siirappimaisen seoksen. Siivilöi. Yhdistä valmistamasi liemi, kastikepohja, hieman rouhitut pippurit ja konjakki. Keitä kastiketta kokoon noin 10 minuuttia, jotta maut tasaantuvat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Paranna kermalla tai vatkaa joukkoon kuumaa voita. Anna kiehahtaa. Kastiketta voi halutessa saostaa kastikesuurustajalla pakkauksen ohjeen mukaisesti. Tarjoa riistan tai naudan fileen kanssa.

Glögikastike kalkkunalle

5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 pieni sipuli lohkoina
pieni pala selleriä
laakerinlehti
kokonaisia musta- ja valkopippureita
1 dl glögitiivistettä
2 rkl ohrakasta
0,5-1 dl kermaa
1-2 rkl balsamiviinietikkaa

1. Keitä lihalientä, sipulia, selleriä ja mausteita noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi.
2. Sekoita ohrakas glögin joukkoon. Kaada norona kokoa ajan sekoittaen kuumaan lihaliemeen. Kiehauta niin, että kastike sakenee. Lisää loraus kermaa ja halutessasi tilkka konjakkia. Tarjoa kalkkunan kanssa.

Korinttikastike kinkulle

2 rkl voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl portviiniä (punaista)
2 dl vettä
2 rkl vasikkafondia
n. 1 rkl soijaa
n. 0,75 dl korintteja

Sulata voi kasarissa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä niitä hetki. Lisää portviini ja vesi koko ajan vatkaten. Mausta fondilla ja soijalla. Lisää myös korintit. Keitä kastiketta noin 5 minuuttia. Viimeistele kastike vispaamalla joukkoon ruokalusikallinen pehmeää voita.

Lue myös:

    Uusimmat