Kasperin, 5, pahoinvointi ja pääkipu ei ollutkaan migreeniä – pikkupojan päässä kasvaa viinirypäleen kokoinen kasvain, ja edessä voi olla matka hoitoihin Saksaan

Viisivuotiaalla Kasperilla on aivokasvain 0:45
Pienen Kasperin päässä on viinirypäleen kokoinen aivokasvain.

Viisivuotias Kasperi on vieraillut jatkuvasti Turun yliopistollisen sairaalan lastenosastolla. Perheen taisteluja vierestä seurannut ystävä päätti tällä viikolla ojentaa auttavan kätensä ja Raumalla järjestetään hyväntekeväisyystempaus, jonka koko tuotto menee samaiselle lastenosastolle.

Raumalainen Kasperi Nieminen on viisivuotias. Vilkas pikkupoika ei ensivilkaisulta eroa muista ikätovereistaan millään tavalla, mutta tässä tapauksessa ulkonäkö pettää.

Kasperille nimittäin diagnosoitiin viime kesäkuussa aivokasvain, josta muistutuksena hänen otsallansa kiemurtelee pitkä arpi.

Migreeni vaihtuikin kasvaimeksi

Ensin alkoivat päänsäryt, sitten mukaan tuli pahoinvointi. Epäily oli, että tällöin vielä nelivuotiaalla pojalla olisi ollut migreeni.

Vanhempien arvaus osui kuitenkin valitettavan väärään, kun pojan päästä otettujen magneettikuvien jälkeen puheille tuli samantien neurologi. 

– Hän kertoi olleensa Turun yliopistolliseen sairaalaan yhteydessä, että meidän pitäisi kuulemma lähteä sinne – meitä odotettaisiin jo. Pojalla oli aivoissa kolmesenttinen kasvain, kertoo Kasperin isä Rami Nieminen.

Vielä samana iltana alkoi matka kohti Turkua. Nieminen kertoo, että tilanteen vakavuus ei vielä tällöin ollut selvinnyt pojalle.

– Ajoimme erään sisäleikkipuiston ohi ja poika huusi heti, että iskä voidaanko mennä tuonne. Sanoin, että juuri nyt ei voida mennä, mennään sitten kun lääkäri antaa luvan, hän toteaa.

– Ei Kasperi kokenut olevansa sairas, vaikka todellisuudessa hän oli todella vakavasti sairas.

Kontrollikäynti toi huonoja uutisia

Niemiset saapuivat Turkuun perjantaina ja Kasperin ensimmäinen aivoleikkaus oli ohi jo sunnuntaihin mennessä. Pojan päähän asennettiin suntti, jolla yritettiin laskea aivoihin kertynyttä painetta.

Viikon päästä seurasi toinen leikkaus, jossa hyvälaatuista kasvainta yritettiin poistaa kokonaisuudessaan.

– Kasvain täytti koko pojan kolmannen aivokammion ja oli niin hankalassa paikassa, että lopulta kirurgit onnistuivat poistamaan vain pienen kystan, Nieminen kertoo.

Perheelle annettiin lupa lähteä kotiin ja kehotus palata takaisin kontrolliin kolmen kuukauden kuluttua.

Näin kävikin, mutta kontrollissa uutiset olivat jälleen huonoja: kasvain oli suurentunut.

Auttamisen keinot olivat vähissä

Niemisten perheen ystävä Jussi Nurminen seurasi tutun pojan tilannetta huolestuneena. Olo oli avuton ja miehestä tuntui, että jotain jotain pitäisi kuitenkin tehdä. Mutta mitä?

– Aivan kuin olisi ollut kädet sidottuna. Sitten ajattelin, että tämä olisi hyvä mahdollisuus auttaa muitakin.

Niin syntyi idea hyväntekeväisyyspäivästä, jonka aikana Nurmisen tatuointiliikkeessä tehdään pieniä tatuointeja ilman ajanvarausta.

Kaikki päivän tuotot lahjoitetaan Turun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten hematologian osastolle – siis sille samalle, missä Kasperi on viime kesäkuusta lähtien vieraillut yhtenään.

Pikkupotilaat kaipaavat viihdykettä

Nieminen kertoo, että ystävän idea hyväntekeväisyystempauksesta otettiin perheessä vastaan ilomielin. Osastolla vieraillessa isä huomasi, että vaikka hoito oli hyvää ja henkilökunta auttavaista, oli esimerkiksi lasten pelikonsoleissa parantamisen varaa.

– Kaikki laitteet oli varmasti saatu lahjoituksina, sillä jokaisessa huoneessa oli eri merkkisiä tavaroita, Nieminen toteaa.

– Silloin kun lapset eivät tunne olevansa kipeitä, he nousevat ylös ja alkavat touhuamaan. Silloin tarvittaisiin myös paljon erilaisia viihdykkeitä. Eivät lapset jää pirteinä makaamaan, hän jatkaa.

Ajatus onkin, että lahjoitusrahalla hankittaisiin Tyksin lasten ja nuorten osastolle lisää viihdykettä pikkupotilaille.

Edessä voi olla leikkaus tai matka Saksaan

Hyväntekeväisyyspäivä järjestetään 23. päivä helmikuuta ja tämän jälkeen tuotot pistetään eteenpäin Turkuun. 

Kasperin vierailut osastolla valitettavasti jatkuvat, sillä uusimmassa tammikuisessa kontrollissa pojan aivokasvaimen huomattiin yhä kasvaneen. 

Edessä voi olla joko leikkaus ja sädehoitoa Suomessa tai tarkkaa protonihoitoa Saksassa. Pojan isä ei osaa vielä sanoa, kuinka kasvaimen kanssa edetään, mutta liikaa ei tässä perheessä haluta murehtia.

– Minulla on täysi luotto siihen, että Kasperi saadaan vielä kuntoon, hän lopettaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Raumalainen.

Lue myös:

    Uusimmat