Käsittämätön video! Brasilialaissurfari kesytti kaikkien aikojen aallon Portugalissa

0:29
Tältä näyttää ennätysaalto! Videolla voittaja Maya Gabeiran ja kisan kakkosen Justine Dupontin suoritukset. (World Surf League)

Brasilialainen Maya Gabeira on rikkonut surfauksen maailmanennätyksen. Gabeiran helmikuussa Portugalissa surfaama 22,4-metrinen (73,5 jalkaa) aalto oli kaikkien aikojen korkein naisen surfaama aalto. Tuloksella Gabeira rikkoi oman vuonna 2018 tekemänsä ennätyksen. Gabeiran ennätysaallon korkeus vahvistettiin tällä viikolla tarkkojen tutkimusten jälkeen.  

Gabeira kesytti ennätysaaltonsa helmikuussa Portugalin Nazaréssa käydyssä World Surf Leaguen kilpailussa. Kilpailussa surfaajat hinataan vesiskootterilla aallolle.

Voit katsoa Gabeiran ja kisan kakkoseksi tulleen Justine Dupontin suoritukset yllä olevalta videolta.

Gabeira voitti naisten sarjan ja löi pöytään myös miesten sarjan voittajaa (70 jalkaa) kovemman tuloksen. 

– Otin isomman riskin kuin yleensä otan. Kun päästin irti köydestä, minusta tuntui, että tämä voisi olla se (aalto), mutta en voinut olla varma. Vauhti oli todella kova, mutta kun kuulin äänen, joka aallosta kuului sen murtuessa, tajusin sen olleen luultavasti suurin aalto, jonka olen surfannut, Gabeira kuvaili World Surf Leaguen haastattelussa.

Gabeira iloitsi haastattelussa erityisesti siitä, että nainen onnistui surfaamaan vuoden suurimman aallon.

– Olen unelmoinut siitä vuosia sitten, mutta en pitänyt sitä realistisena. En uskonut sen olevan mahdollista, mutta tämä on uskomatonta. Surfausta pidetään erittäin miehisenä urheilulajina, joten on melko harvinaista, että nainen pystyy tuohon.

Kisa suurimmasta aallosta oli erittäin tiukka, sillä naisten kakkossija meni ranskalaiselle Justine Dupontille, jonka aalto oli vain 2–3 jalkaa, 60–90 senttiä Gabeiran aalto pienempi.

Ero on häviävän pieni, kun ottaa huomioon, miten hankalaa aaltojen korkeuksien mittaaminen on. Ennätyksiä kirjaava Guinness kertoo verkkosivuillaan, että aaltojen korkeuden mittaamiseen tarvittiin asiantuntijoita yliopistosta, merentutkimusinstituutista ja merentutkimukseen keskittyvästä yrityksestä. Aallon korkeutta tutkittiin videoiden ja valokuvien perusteella.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja