Karu sairaalakuva: kehonrakentaja "ei ehkä parane koskaan" – kohuvalmentajasta raskaita syytöksiä

36-vuotias kehonrakentaja Neggy Shelton on joutunut sairaalaan ja hengityskoneeseen, eikä "ehkä parane koskaan". Yhdysvalloissa asuneen iranilaisnaisen terveysvaikeuksien epäillään aiheutuneen kiistanalaisen valmentajan James Ayotten kyseenalaisista metodeista. Washington Post kertoo tapauksesta laajassa artikkelissaan.

Iranilainen Neggy Shelton muutti Yhdysvaltoihin vuonna 2018. Hän kilpaili kehonrakennuksessa ensimmäistä kertaa vuonna 2021 ja hän haaveili oman kuntosalin avaamisesta Yhdysvaltoihin – hänen perheensä oli tehnyt aiemmin saman Iranissa.

Shelton halusi kehonrakennusammattilaiseksi ja palkkasi viime vuoden marraskuussa valmentajakseen James Ayotten, johon hän luotti täysin. Sheltonin sukulaisissa alkoi kuitenkin herätä epäilyksiä Ayotten menetelmistä, kun Shelton valitti huimauksesta, väsymyksestä, näön hämärtymisestä ja jatkuvasta nälästä. Sheltonin parhaaksi ystäväksi kuvattu Arian Mazloumi kertoi Sheltonin hehkuvan ruskean ihon haalistuneen aavemaisen kalpeaksi.

Runsaasti painoaan kuluneena syksynä pudottanut Shelton eli hälyttävän pienellä 890 kilokalorin dieetillä ja käytti dopingaineita, ja hänellä oli vaikeuksia viedä läpi 2,5 tunnin harjoituksiaan.

– Energiani ovat hyvin vähäiset ja kärsin paikoin huimauksesta, Shelton viestitti marraskuussa lähestyvän kilpailun alla.

– Ei hätää, tee parhaasi. Älä vain huijaa ruokavaliosi kanssa! valmentaja Ayotte vastasi.

Shelton pyörtyi, ja hänet löydettiin kaksi päivää viestinvaihdon jälkeen tajuttomana asunnostaan Virginian Ashburnissa. Hänen verensokeritasonsa olivat vaarallisen matalat Washington Postin tarkistamien lääketieteellisten raporttien mukaan.

Inova Loudounin sairaalan lääkärien mukaan Sheltonin matalat verensokerit ovat todennäköisesti seurausta hänen ruokavaliostaan ja suuresta harjoittelustaan. Shelton on saanut myös aivovamman, jonka epäillään seuranneen tästä.

Shelton on sairaalahoidossa Alexandriassa (kuva alla). Hän tarvitsee hengityskonetta, ja häntä ravitaan letkun avulla. Vaikka Sheltonin silmät avautuvat toisinaan, hän ei juuri reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin aivovammansa vuoksi. Hänen perhettään on varoitettu, että "hän ei ehkä parane koskaan".

Dopingcocktail

Myrskyn silmässä on Kanadan Montrealissa asuva Sheltonin valmentaja Ayotte, jonka metodeista Washington Post on saanut raskauttavaa näyttöä. Sheltonin ja Ayotten välisistä viesteistä selvisi, että Sheltonilla oli ollut käytössään kahdentyyppisiä anabolisia steroideja, kasvuhormonia, klenbuterolia, kolmentyyppisiä rintasyöpäpotilaille tarkoitettuja lääkkeitä sekä kahta SARMia (selektiivisiä androgeenireseptorin modulaattoreja), jotka imitoivat anabolisten steroidien vaikutuksia. Ayotte oli kannustanut Sheltonia eri otteisiin dopingaineiden käytössä.

Yli 40 vuotta ensiapulääkärinä työskennellyt Carla Janson arvioi lääkecocktailin pahentaneen nälkää nähneen ja liikaa harjoitelleen Sheltonin tilaa.

Useat kehonrakentajat ja valmentajat ovat syyttäneet Ayottea muun muassa dopingaineiden junailemisesta ja vaarallisten kisavalmistautumissuunitelmien tekemisestä urheilijoilleen. Ayotte, jolla ei ole lääketieteellistä taustaa, on kiistänyt aineiden tarjoamisen valmennettavilleen.

Ayotte pyörittää Team Atlas -yritystä ja hänellä on alaisuudessaan paljon kehonrakentajia, joiden "uskomattomia tuloksia" ja muodonmuutoksia hän on ahkerasti esitellyt. 

"Monet voittavat, mutta heistä tulee sairaita"

Sheltonin tarina kuvastaa Washington Postin mukaan urheilun vaaroja, kun valmentajilta ei aina vaadita pätevyyttä mutta he sanelevat urheilijan ravinnon, veden saannin, harjoitteluohjelman sekä lääkesuunnitelman samalla kun kilpailuihin valmistaudutaan intensiivisesti kuukausia.

Entinen Olympia-kilpailija, Ayottenkin alaisuudessa harjoitellut ja nykyään valmentajana toimiva Claude Groulx kertoi Ayotten "ajattelevan vain kilpailujen voittamista" ilman että tämä välittää terveydellisistä vaaroista.

– Monet tytöt voittavat, mutta heistä tulee sairaita show'n jälkeen, Groulx kuvaili.

Ayotte on kiistänyt, että hänellä olisi mitään tekemistä sen kanssa, mitä Sheltonille on tapahtunut. Hänen mukaansa Shelton olisi "täysin kunnossa", jos hänet olisi löydetty aiemmin.

Ayotten toiminta on muutenkin asettunut arkaluontoiseen valoon. Kanadan kehonrakennusliiton entisen puheenjohtajan Georgina Dunningtonin mukaan kaksi kehonrakennusjärjestöä Kanadassa antoi Ayottelle elinikäisen pannan vuonna 2018, kun useat urheilijat olivat syyttäneet häntä seksuaalisesta väärinkäytöksestä, kuten alastonkuvien pyytämisestä.

1:16
Katso myös: Agneta Honkala kilpailee lajissa, jossa tulee eniten dopingkäryjä – näin hän suhtautuu ilmiöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja