Miksi kuntosalitreeni pierettää jatkuvasti? Ilmiölle useita syitä – tarkkaile näitä

12:00
Fruktaani on nyt gluteeniakin isompi peikko vatsavaivaisille – ”Tutkimusnäyttö on aika vahva”

Miksi kuntosalitreeni pierettää? Sama vaiva on edessä myös jooga- tai pilatestunnilla. Liikunnan aiheuttamille ilmavaivoille on useita syitä.

Miksi treenaaminen pierettää? Itsekin kuntoilunaikaisista ilmavaivoista kärsinyt Gabrielle Kassel päätti selvittää, miksi treeni johtaa ilmavaivoihin.

Ilmiölle useita syitä. Yksi syy on treenissä itsessään.

– Kaikki liikkeet, joihin liittyy fyysistä taivuttamista tai kääntyilyä, voivat saada ruoansulatuskanavassa olevan ilman kirjaimellisesti pusertumaan ulos, gastroenterologisen instituutin johtaja Peyton Berookim kertoo Health-lehdelle.

Hengitä haukkaamasi happi ulos

Ilmaa voivat liikuttaa esimerkiksi jooga, pyöräily ja pilates. Myös voimatreeni voi pierettää. Osasyy voi olla hengitystekniikka, joka "pakottaa" ilmaa myös vatsaan.

Moni voimatreenaaja käyttää hengittäessään niin sanottua Valsalvan metodia, jossa vedetään syvään henkeä ja sen jälkeen pidätetään hengitystä ennen uloshengitystä. Jos hengität hyvin syvään treenin aikana, muttet hönkäise kaikkea happea ulos, se poistuu muita reittejä.

Ruoat voivat johtaa piereskelyyn

Liikunta myös nopeuttaa ruoansulatusprosessia. Treeninaikaiset hypyt ja pomput saavat sisäelimet liikkumaan – ja samalla mahdollisen suolistossa majailevan ilman.

Lisäksi syömisellä on merkitystä: esimerkiksi sipuli, palkokasvit ja hiilihappojuomat voivat lisätä kaasun päästelyä. Koska jokainen ihminen on yksilö, piereskelyä aiheuttavat erilaiset ruoat ihmisestä riippuen.

Ongelmia voi aiheuttaa myös ilman nieleminen esimerkiksi veden juomisen yhteydessä.

– Veden kulautteleminen alas voi aiheuttaa sen, että enemmän ilmaa nielaistaan ruoansulatuskanavaan, ravintofysiologi Audra Wilson sanoo.

"Kaikki pierevät, varsinkin salilla"

Liian huolissaan piereskelystä kuntosalilla ei kannata olla. Kyseessä on kehon normaali toiminto. Pidättely ei kannata, sillä pieru poistuu kehostasi tavalla tai toisella – toisinaan jopa keuhkojen kautta!

– Kaikki pierevät, varsinkin salilla, Gabrielle Kassel lohduttaa.

– Lienee sanomattakin selvää, että mikäli ilmavaivoistasi tulee kivuliaita tai ne vaikuttavat treenisi laatuun, puhu lääkärisi kanssa, jotta vakavammat vastavaivat voidaan sulkea pois.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja