Kärsitkö jo nuorena korkeasta verenpaineesta? Tutkimus paljasti kauaskantoiset vaikutukset

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne kertoi erilaisista sydänsairauksista ja niiden oireista Studio55.fi-lähetyksessä lokakuussa 2016. Esimerkiksi sepelvaltimotauti saattaa kehittyä hyvinkin hitaasti ja tulla sekoitetuksi muihin sairauksiin. Mistä tietää, että pitää mennä lääkäriin?

Korkea verenpaine jo lapsuudessa voi näkyä aikuisena sydänmuutoksina.

Korkea verenpaine jo lapsuudessa voi tuoreen tutkimuksen mukaan näkyä aikuisena sydänmuutoksina, jotka edistävät sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. Tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan on myös näyttöä siitä, että lapsuuden ja nuoruusiän verenpaine vaikuttaa kuolleisuuteen.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 12 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella lapsuudessa tai nuoruudessa korkeaa verenpainetta poteneiden sydämissä ja verisuonissa oli aikuisiässä enemmän muutoksia, jotka liittyvät sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Tulokset vahvistavat näyttöä lapsuuden verenpaineen vaikutuksista

Nuoruusiässä korkeaa verenpainetta potevat myös todennäköisemmin sairastuivat aikuisena sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyivät nuorempina kuin normaaliverenpaineiset, analyysi osoitti.

Tulokset vahvistavat näyttöä lapsuuden verenpaineen vaikutuksista myöhempään terveyteen ja osoittavat sydän- ja verisuonitautien ehkäisytoimet tarpeellisiksi jo lapsuusiässä.

Lihavuus ja liika suolan käyttö ovat keskeisimmät verenpaineen kohottajat myös lapsilla.

Tulokset julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat