Kerta viikossa tätä treeniä ehkäisee korkeaa verenpainetta – voi auttaa myös diabetekseen

1:41
Sulaako haitallinen vatsarasva hulaamalla? Testasimme.

Voimaharjoittelu voi ehkäistä verenpaineen kohoamista, vaikka puntteja nostelisi vain kerran viikossa, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan terveyskyselyyn vuosina 2011–2017 vastanneen terveydenhuollon ammattilaisen tietoja, ja niiden perusteella vähintään kerran viikossa lihasvoimaharjoituksia tekevät potivat korkeaa verenpainetta noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät harjoittaneet lihaksiaan.

Yhteydet säilyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa osallistujien sosioekonominen asema, aerobinen liikunta, painoindeksi, tupakointi, alkoholin käyttö ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia sairauksia.

Lihasharjoittelun hyödyt on havaittu aiemminkin, ja verenpaineen lisäksi se voi auttaa muun muassa diabeteksen välttämisessä.

Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.