Karhu hyökkäsi kohti juoksulenkillä ollutta suomalaisurheilijaa – ojan pohjalla mieleen hiipi pelko kuolemasta: "Tunsin haistelun jaloissani"

Suomen ampumahiihtomaajoukkueeseen kuuluva Erika Jänkä koki kauhunhetkiä perjantaina, kun hän osui vastakkain kahden karhun kanssa Kuhmossa. Nopea reagointi pelasti Jänkän pahemmalta. Urheilija myöntää kuolemanpelon olleen läsnä, kun hän makasi ojan pohjalla liikkumattomana.

Ampumahiihtäjä Erika Jängän perjantainen juoksulenkki muuttui kertaheitolla jännitysnäytelmäksi, kun hän osui törmäyskurssille kahden karhun kanssa. Rajavartijana Vartiuksessa työskentelevä Jänkä kertoo MTV Urheilulle huomanneensa ensin yhden karhun, joka ei katsonut hänen suuntaansa. 

– Sitten katse kohtasi seuraavan, jonka kanssa tuli katsekontakti. Se oli vielä lähempänä tien toisella laidalla. Aikalailla saman tien tuli selväksi, että hän ei varsinaisesti ilahtunut minut nähdessään.

Tilanne eteni hyvin nopeasti, kun alle kymmenen metrin päässä Jängästä ollut karhu lähti tulemaan kohti. Jänkä kertoo hypänneensä ojaan x-asentoon.

– Hän lähti aika vihaisena ja voimalla tulemaan kohden, Jänkä kuvailee.

– Ainut, mitä tuli mieleen oli, että esitä kuollutta ja ole niin liikkumatta kuin suinkin pystyt.

Tunsi karhun hengityksen

Musiikki soi edelleen kuulokkeissa, kun Jänkä odotti, miten karhu reagoisi. Hän ei osaa arvioida, kauanko makasi ojassa liikkumattomana. Ajantaju hämärtyi.

– Kuulin kuulokkeiden läpikin hänen hengityksensä ja äänen ja tunsin haistelun jaloissani, Jänkä sanoo.

– Pystyin alkuun hengittämään pinnallisemmin, mutta kun se alkoi käydä raskaammaksi, tajusin että keho jossain määrin liikkuu. Toivoin vain, ettei se provosoi enempää.

Jänkä sanoo, että mieleen ehti hiipiä ajatus kuolemasta.

– Kyllä siinä kuolemanpelko oli aika vahvasti läsnä, urheilija vahvistaa.

– Ajatus kävi mielessä, että näinkö tämä loppuu, tämäkö oli viimeinen lenkki. Kyllä lyhyessäkin tilanteessa ehtii aika nopeasti omaa elämää vähän käydä läpi. Tuli mieleen ajatus, että jollain toisella tapaa olisi ehkä ollut kivempi lähteä.

Karhu jätti kuitenkin Jängän rauhaan. Lopulta eläimen poistuttua hän pystyi hälyttämään apua.

– Hetken tietysti odotin. Sitten, kun pystyin olemaan jossain määrin varma, että uhka ainakin siltä osin oli poistunut, pystyin kaivamaan puhelinta.

Hätäkeskus pystyi paikantamaan Jängän sijainnin puhelintietojen perusteella ja paikalle lähetettiin Rajavartioston partio. Jänkä odotti apua paikoillaan ja pyrki olemaan mahdollisimman hiljaa.

– Onneksi en ollut kaukana meidän omista partioista, Jänkä sanoo.

– Olen todella kiitollinen omille työkavereilleni ja viranomaisyhteistyölle.

Ensimmäinen kohtaamien karhun kanssa

Rajavartijana Vartiuksessa työskentelevä Jänkä ei ollut aiemmin kohdannut tai edes nähnyt karhua. Ei vaikka liikkuu paljon luonnossa rajavartijana ja urheilijana sekä myös vapaa-ajallaan. Onni onnettomuudessa oli, että opit hyökkäävältä karhulta suojautumiseksi olivat kirkkaana mielessä.

– Muistan, että tuota on ihan lapsena opetettu tai jossain tämä on tullut opetuksissa, kun luonnossa liikutaan. Oli niin nopea ja niin lähietäisyydeltä tullut tapahtuma, että koin, ettei tässä ole muuta tehtävissä, Jänkä sanoo.

– Nopeassa ja aggressiivisessa tilanteesa uskoisin, että jos olisin tehnyt jotain toisin, tilanne ei olisi näin hyvin päättynyt.

Jänkä kertoo käyneensä tapahtumia läpi työnantajansa ja työkavereidensa kanssa. Hän muistuttaa, että luonnossa liikkuminen on yleensä varsin turvallista. Karhun kohtaaminen silmästä silmään on lopulta hyvin harvinaista.

– Haluan edelleen alleviivata, että luonto on turvallinen ja hyvä paikka ihmisen liikua.

Jänkä kertoi karhun hyökkäyksestä myös Instagramissa. Videolla näkyvät karhun tiehen jättämät jäljet. Julkaisun näet alta tai tästä linkistä.



Lue myös:

    Uusimmat