Mainos

Karanneiden strutsien jäljitys jatkuu - osa löydetty kuolleina

Suurin osa eilen Pälkäneellä aitauksesta karanneista strutseista on saatu kiinni.

- Ihan tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta strutsia siinä karsinassa, josta ne karkasivat, ei ole. Käsitykseni mukaan siinä oli 12-13 lintua. Niistä kymmenen on löydetty, kertoo Strutsitila Syrjysen omistaja Ari Syrjynen.

Viisi linnuista saatiin elävänä kiinni.

- Kaksi oli kuollut loukkaantumisen seurauksena, niskat olivat menneet nurin. Kaksi jouduttiin hätäteurastamaan ja yksi lopettamaan vammojen takia. Pari-kolme lintua saattaa olla yhä hukassa, Syrjynen summaa MTV:n haastattelussa.

Niskastaan loukkaantuneet strutsit olivat loukkaantuneet tömäyksen seurauksena.

- Kun strutsi jarruttaa, se painaa päänsä alas eikä hoksaa väistää estettä. Muutamalla jalat olivat loukkaantuneet. Yksi oli jäänyt taas niin pahaan paikkaan jumiin, että sitä oli mahdotonta saada sieltä elävänä pois.

Strutseja etsittiin illalla puoleen yöhön asti.

- Sitten tuli hämärä ja strutsi on sellainen lintu, että se menee hämärällä maate. Sen takia lopetimme etsinnät. Jatkamme aamun tunteina, kun niillä vauhkoontuminen hellittää ja ne tulevat pois metsiköistä peltoaukeille, mistä ne on helpompi löytää.

Strutsijahdissa olivat kyläläiset ja tuttavat, kiittelee Syrjänen.

Kolareitta selvittiin

Strutsit eivät aiheuttaneet liikenneonnettomuuksia.

- Kolareitta selvittiin, vaikka Tampere-Lahti-tieltä, valtatie 12:n varrelta jotkin autoilijat meille soittivat, kun strutsi juoksi tiellä.

- Ei tällaista voi kuvitellakaan. Joskus meillä pari-kolme lintua on puolivahingossa karannut, mutta ne eivät ole poistuneet tilan pihapiiristä, koska varsinainen lauma on aitauksessa.

Paon syyt yhä epäselviä

Pakoon liittyneet tapahtumat ovat tilallisellekin vielä epäselviä.

- Ne olivat 11 kuukauden ikäisiä strutseja, eli täysikokoisia, mutta järjeltään strutsien mittapuussa murrosikäisiä. Ne ovat ehkä normaalia säikympiä kuin aikuiset linnut. Jostain ne vauhkoontuivat ja pääsivät aidoista läpi, sanoo Syrjynen.

Strutsit karkasivat joukkohysterian seurauksena.

- Strutsi on sellainen eläin, että kun yksi pelästyy, niin kaikki pelästyvät. Toisten pelästyminen lietsoo edelleen muidenkin pelästymistä ja ne joutuvat paniikkiin turhankin helposti, varsinkin tällainen nuori lintu. Se on vähän kuin hevonenkin vauhkoontuessaan, se ei oikeastaan näe eikä kuule mitään, vaan vain juoksee eikä katso, mihin on menossa. Kun nopeutta on 70 kilometriä tunnissa ja elopainoa toistasataa kiloa, niin kyllä se aika näppärästi aidoista läpi menee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.