Mainos

Kanssaihmisten vähättely pahentaa allergikon ongelmia

Muiden ihmisten vähättelevät asenteet haittaavat allergiasta kärsivien hoitoa. Monet niin sanotut terveet nimittäin katsovat, että allergia on pikemminkin pikkuriesa kuin hoitoa vaativa sairaus. Vähättelevä asenne on johtanut siihen, että moni potilas kärsii oireistaan hakematta niihin apua.

Lääkeyhtiö Schering-Plough'n Yhdysvalloissa teettämän tuoreen kyselyn mukaan jopa kolmannes ihmisistä uskoo, että allergikot liioittelevat oireitaan ja käyttävät allergiaa vain tekosyynä.

Yli 2 300 amerikkalaisen mielipiteitä mittanneessa tutkimuksessa suuri osa ihmisistä piti diabetesta, verenpainetautia ja reumaa allergiaa vakavampina sairauksina. Kolmannes katsoi myös unettomuuden olevan allergiaa pahempi vaiva.

Jopa lähiomaiset väheksyvät allergikon oireita

Lähes puolet itse allergiaa sairastavista kertoi, että lähiomaisetkin väheksyivät heidän oireitaan. Sukulaisista, ystävistä ja työtovereista vain vajaa viidennes piti oireita vakavasti otettavina.

Yli 70 prosenttia uskoi myös lääkäreiden väheksyvän allergiaoireita. Siksi vain kolmannes kävi lääkärillä oireiden pahetessa.

Lähes kaksi kolmannesta allergiaa sairastavista kertoi oireiden heijastuvan myös mielialaansa. Oirehtiessaan potilaat tunsivat itsensä muun muassa kiusaantuneiksi, ärsyyntyneiksi ja turhautuneiksi.

Allergiaa jopa joka toisella suomalaisella

Yleisten arvioiden mukaan allergian kaltaisia reaktioita on joka toisella suomalaisella jossakin elämän vaiheessa. Allergisesta nuhasta kärsii arviolta vajaa kolmannes. Kaikki allergiset sairaudet astmasta nokkosrokkoon ja atooppiseen ihottumaan ovat lisääntymässä meillä, kuten muissakin kehittyneissä maissa.

Suomessa hyväksyttiin vastikää laaja kansallinen allergiaohjelma. Sen mukaan kymmenen lähivuoden aikana allergisten oireiden hoidosta on siirryttävä ehkäisyyn, parannettava väestön sietokykyä ja luovuttava allergeenien turhasta välttämisestä. Astman, allergisen nuhan ja atooppisen ihottuman oireet on hoidettava ajoissa ja estettävä niiden paheneminen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.