Teemu Keskisarja käytti n-sanaa eduskunnassa – pääministeri Orpo kommentoi tapausta Ylellä

Mahdolliset kurinpitotoimet ministerien luottamusäänestyksissä sooloilleelle Eva Biaudet'lle ovat ennen kaikkea RKP:n sisäinen kysymys, Orpo katsoo.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä perussuomalaisten kansanedustajan Teemu Keskisarjan n-sanan käyttö eduskunnassa osoittaa, miten herkkä kysymys on kyseessä.

Keskisarja kuvaili puheenvuorossaan suomalaisten esivanhempia "Pohjolan neekereiksi", kun eduskunta keskiviikkona keskusteli hallituksen rasismitiedonannosta.

Orpo sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa Keskisarjan painottaneen, että hän puhui historian kontekstissa. Orpo myös kertoi, että puheenvuoron aikana puhemiehen tehtävää hoitanut varapuhemies Paula Risikko (kok.) koki, ettei puheenvuoroon ollut syytä puuttua.

Orpo kuitenkin sanoi n-sanan käyttämisestä, että "mieluummin jättäisin käyttämättä, vaikka olisi mikä konteksti".

Biaudet äänesti PS-ministereille tyhjää

Hallituksen rivit pysyivät perjantaina varsin suorassa, kun eduskunta äänesti sekä hallituksen että valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) luottamuksesta.

Hallituspuolueiden edustajista ainoastaan RKP:n Eva Biaudet äänesti Purran ja Rydmanin luottamusäänestyksissä tyhjää. Biaudet kuitenkin äänesti hallituksen luottamuksen puolesta.

Orpolta kysyttiin Ylellä, odottaako hän kurinpitotoimia Biaudet'lle. Orpon mukaan se on ennen kaikkea RKP:n sisäinen kysymys.

– Lähtökohta on aina se, että hallituspuolueiden edustajat tukevat hallitusta, sen ministereitä, jokaisessa äänestyksessä, Orpo sanoi.

– Jos tästä tulee poikkeamia, ne käsitellään. Tämä on ihan pelisääntöjen mukaista, ja näin uskon käyvän.

Perussuomalaisten Purra sanoi perjantaina odottavansa, että RKP:n eduskuntaryhmä puuttuu Biaudet'n äänestyskäyttäytymiseen.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson puolestaan sanoi perjantaina, että hän käy Biaudet'n kanssa perusteellisen keskustelun tämän äänestyskäyttäytymisestä. Hän ei kommentoinut, onko Biaudet'lle tulossa sanktioita.

Andersson kertoi STT:lle lauantaina, ettei hän ole vielä käynyt keskustelua Biaudet'n kanssa.

Perussuomalaiset ei lämpene työministerin ehdottamalle huippuosaajien erillisluvalle jäädä maahan – katso miksi 2:13
Perussuomalaiset ei lämpene työministerin ehdottamalle huippuosaajien erillisluvalle jäädä maahan – katso miksi.

Hallituspuolueista ei punaista nappia

Orpo sanoi Ylellä olevansa erittäin tyytyväinen, että kukaan hallituspuolueiden edustajista ei äänestänyt epäluottamuksen puolesta perjantain äänestyksissä.

– Kaiken tämän jälkeen ei ollut yhtään punaista nappia, vaan laaja rintama, käytännössä puhdas rintama hallituspuolueiden edustajista äänesti hallituksen ja sen ministereiden luottamuksen puolesta.

Hallitus sai perjantaina eduskunnan luottamuksen äänin 106–65. Purralle eduskunta antoi luottamuksen äänin 104–65 ja Rydmanille äänin 106–65. Luottamusäänestykset pidettiin sen jälkeen, kun oppositiosta oli keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa esitetty epäluottamusta hallitukselle, Purralle ja Rydmanille.

Lue myös:

    Uusimmat