Yle: Entinen kansanedustaja Ano Turtiainen ei saa syytettä Helsingin poliisin ylikomisarion kunnian loukkaamisesta

Syyttäjä oli jo kerran päättänyt esitutkintojen lopettamisesta asiassa, mutta valtakunnansyyttäjä kumosi päätökset.

Valta kuuluu kansalle -puolueen (VKK) entinen kansanedustaja Ano Turtiainen ei saa syytettä jutussa, jossa hänen epäiltiin loukanneen Helsingin poliisin ylikomisarion kunniaa, kertoo Yle.

Asia koski Turtiaisen vuosina 2020 ja 2021 Twitterissä eli nykyisessä viestipalvelu X:ssä julkaisemia kirjoituksia.

Ylen mukaan syyttäjä katsoi, että asiassa olisi todennäköisiä syitä epäillä Turtiaisen syyllistyneen kunnianloukkaukseen ja peruste syytteen nostamiselle olisi olemassa, mutta tärkeä yksityinen tai yleinen etu ei vaadi syytteen nostamista. Vähäisenä pidettävästä asianomistajarikoksesta ei olisi ollut odotettavissa lievähköä sakkorangaistusta ankarampaa seuraamusta.

Turtiainen oli kirjoittanut muun muassa, että Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen kuuluu "munattomaan nillittäjäryhmään". Turtiainen vastasi kommentilla Taposen sananvapautta koskevaan julkaisuun Twitterissä. Helsingin poliisin ennalta estävän poliisitoiminnan johtaja Taponen kirjoitti julkaisussaan, että sananvapaus on keskeinen perusoikeus, joka ei kuitenkaan ole täysin rajoittamaton.

Ratkaisu jo toistamiseen

Asiassa annettiin ratkaisu jo toistamiseen. Aiemmin syyttäjä päätti lopettaa esitutkinnat, koska piti epäiltyjä kunnianloukkauksia vähäisinä. Valtakunnansyyttäjä kumosi päätökset ja määräsi esitutkinnan tehtäväksi.

– Asiassa tähän mennessä saadun selvityksen perusteella kansanedustajan epäiltyjä tekoja ei voida pitää vähäisinä. Asiassa oli tullut esiin myös maalittamiseen viittaavia piirteitä, valtakunnansyyttäjän tiedotteessa sanottiin.

Maalittaminen tarkoittaa esimerkiksi henkilöön menevää painostusta sosiaalisessa mediassa.

Ylen mukaan toinen syyttäjä teki esitutkinnan perusteella syyteharkinnan, jonka perusteella syytettä ei nosteta.

Ano Turtiainen putosi eduskunnasta viime vaaleissa. Turtiainen erotettiin perussuomalaisista helmikuussa 2021, minkä jälkeen hän perusti VKK-puolueen.

Lue myös:

    Uusimmat