Kansainvälinen tuomioistuin: Israelin pysäytettävä välittömästi hyökkäys Rafahissa

Saharin perhe palasi raunioituneeseen kotiinsa – ”He ovat unohtaneet mitä on olla lapsi” 0:48
Saharin perhe palasi raunioituneeseen kotiinsa Gazassa – "He ovat unohtaneet mitä on olla lapsi"

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on määrännyt Israelin pysäyttämään välittömästi hyökkäyksensä Rafahissa Gazan kaistan eteläosassa.

Oikeuden päätöksen mukaan sotilastoimien lisäksi on lopetettava myös kaikki muut sellaiset toimet, jotka johtavat alueen tuhoutumiseen kokonaan tai osittain.

Niin ikään oikeus määräsi, että Rafahin rajanylityspaikka on pidettävä auki niin, että humanitaarista apua voidaan kuljettaa sen kautta esteettä.

Tuomioistuimen mukaan Rafahin tilanne on heikentynyt entisestään, eikä siviilien evakuointi ole riittävä toimi suojaamaan heitä. Oikeuden mukaan Israel ei myöskään ole toimittanut riittäviä todisteita siitä, että alueelta evakuoitavien perustarpeista pystyttäisiin huolehtimaan.

Samalla ICJ vaati myös, että kaikki palestiinalaisten äärijärjestöjen sieppaamat panttivangit vapautetaan välittömästi ja ehdoitta.

Israelin hallituksen on määrä kokoontua pian ICJ:n päätöksen tiimoilta.

ICJ määräsi jo tammikuussa, että Israelin on tehtävä kaikkensa kansanmurhan estämiseksi ja humanitaarisen avun toimittamiseksi Gazaan. Tuomioistuin käsittelee asiaa Etelä-Afrikan pyynnöstä.

ICJ:n määräykset ovat sitovia, mutta oikeusistuimella ei ole keinoja pakottaa valtioita noudattamaan päätöksiään.

Lue myös:

    Uusimmat