Kansainvälinen media ihmettelee "Joulupukin pommisuojaa" Rovaniemellä – pohjoisessa väestönsuojassa on ajateltu lapsiakin

4:15
MTV tutustuu väestönsuojaan – nämä asiat kannattaa ottaa mukaan, kun täytyy hakeutua suojaan.

Suomen varustautuminen mahdollisiin sotatoimiin on kiinnostanut kansainvälistä lehdistöä Ukrainassa käytävän sodan ja Suomen Nato-hakemuksen myötä.

Kansainvälinen uutistoimisto Reuters on julkaissut jutun jopa siitä, miten joulupukin kotiluola muuttuu tarvittaessa pommisuojaksi.

Kyseessä on Rovaniemellä joulupukin kotiluolana mainostettu SantaPark. Kallioon louhittu tila on tarvittaessa käytettävissä yleisenä väestönsuojana.

Reuters uutisoi, että SantaParkissa vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia henkilöitä kuvauttamassa itsensä joulupukin kanssa, tutustumassa tämän postitoimistoon, tonttukouluun ja muihin jouluteemaisiin kohteisiin. Tosiasia kuitenkin on, että kyseessä on 50 metrin syvyyteen louhittu väestönsuoja, johon mahtuu noin 3600 henkeä suojaan esimerkiksi pommitustilanteessa.

Lahjapuodin leluja säästettäisiin kriisissä lapsille

Reutersin jutussa kerrotaan, että vaikka valtaosa joulurekvisiitasta tulisikin siirtää hätätilanteessa syrjään, osa lahjatavarapuodin leluista säästettäisiin väestönsuojaan tuotuja lapsia varten.

– Kriisitilanteessa Rovaniemen asukkaita suojattaisiin täällä, turvallisuusasiantuntija Tapio Hietakangas Rovaniemen kaupungilta kertoo jutussa.

– Ja jos perheet tulevat ja heidän täytyy pysytellä täällä pitkään, on tämä hyvä paikka, jos me ajattelemme lasten lohduttamista, hän sanoo.

Suomessa kymmeniä tuhansia väestönsuojia

”Joulupukin pommisuoja” on yksi arviolta 50 000 Suomeen rakennetusta väestönsuojasta.

Reuters kuvailee, kuinka väestönsuojista on tullut osa suomalaisten jokapäiväistä arkea, kun niitä rauhanaikana käytetään niin liikuntahalleina kuin parkkihalleina.

Kriisitilanteessa, esimerkiksi ydinonnettomuuden sattuessa, niihin mahtuisi noin 80 prosenttia maan väestöstä.

0:51
Tämä on totuus Suomen väestönsuojien kunnosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja