Kannattaako suihkussa käydä aamulla vai illalla?

Tykkäätkö aloittaa aamun piristävällä suihkulla vai huuhtoa päivän pölyt pois illalla? New York Times kysyi kahdelta asiantuntijalta, kumpi tapa on järkevämpi.

Aihetta valottivat New York Timesille kliininen psykologi, uniasiantuntija Janet K. Kennedy sekä ihotautilääkäri, professori Gary Goldenberg.

Kumpi parempi?

Jos aamulla on hyvin väsynyt, suihkussa käymisestä voi olla iso apu. Pirteän olon aikaansaamiseksi kannattaa käyttää viileää – ei kuitenkaan kylmää – vettä. Näin kehon lämpötila ei nouse turhan paljon.

Jos ongelmana sen sijaan on unesta kiinni saaminen, suihkussa kannattaa ehkä käydä mieluummin illalla noin puolitoista tuntia ennen sänkyyn menoa.

– Keho viilenee luonnostaan nukkumaanmenoajan lähestyessä sirkadiaanisen (hermoston sisäsyntyisen) vuorokausirytmin tahtiin. Suihkussa käyminen nostaa lämpötilaa taas keinotekoisesti ja mahdollistaa nopeamman viilentymisen, mikä näyttää nopeuttavan unen tuloa, Kennedy sanoi NY Timesille.

Iltasuihku voi hyödyttää unetonta myös rentouttamalla ja vapauttamalla lihasjännitystä.

Goldenberg muistuttaa, että suihkun ajankohdassa voi olla syytä ottaa huomioon myös hygieniaseikat. Koska ihmisillä on tapana hikoilla yöllä, aamusuihku on siinä mielessä järkevä. Jos taas harrastaa liikuntaa illalla töiden jälkeen, suihkussa käydään luonnollisesti treenaamasta päästyä.

Entä, jos haluaa käydä suihkussa sekä aamulla että illalla? Yleisesti ottaen kahdesta päivittäisestä suihkusta ei pitäisi olla haittaa iholle tai päänahalle, kunhan suihkuttelu ei kestä kauaa.

On hyvä muistaa, että hyvin kuuma vesi huuhtelee iholta pois luontaisia öljyjä, ja mitä enemmän ja pidempään suihkussa viihtyy, sitä todennäköisemmin iho kuivuu. Lyhyemmät ja viileämmät suihkut ovat luonnollisesti myös ympäristöystävällisempiä.

Lähde: Nytimes.com

Näin suojaat haavat kunnolla laastarilla

Katso videolta pari hyvää kikkaa laastarin käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat