Ampumahiihtopomon epäillään vastaanottaneen prostituoituja, rahaa ja arvolahjoja – suomalaisedustaja huomasi hämärät tilitapahtumat: "Tietoa oli hankalaa saada"

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n entinen puheenjohtaja Anders Besseberg ja liiton entinen pääsihteeri Nicole Resch peittelivät venäläisurheilijoiden dopingkäryjä lajissaan, kertoo IBU:n tänään julkaisema lähes 200-sivuinen selvitys. Vastineeksi he saivat muun muassa huomattavia summia rahaa.

Selvityksen teki englantilaisen juristin Jonathan Taylorin johtama riippumaton tutkimuskomissio. Tutkinta alkoi vuonna 2018, seitsemän kuukautta sen jälkeen, kun ranskalainen Le Monde uutisoi, että norjalainen Besseberg sai kesällä 2013 salkullisen rahaa korvaukseksi venäläisten ampumahiihtäjien epäilyttävien dopingtestitulosten pimittämisestä. 

Lisäksi raportti kertoo Bessebergin saaneen arvolahjoja, matkoja ja jopa prostituoitujen seuraa venäläisten tarjoamana.

– Tämä selvitys on malliesimerkki hyvän hallinnon merkityksestä urheilussa. Aiemmin IBU:ssa ei ollut minkäänlaisia hallinnon turvatoimia, ja IBU:n aiempi johto saattoi toimia ilman vastavoimia, ilman läpinäkyvyyttä ja ilman vastuullisuutta. Selvitys osoittaa, miksi kaikki integriteettiä koskevat päätökset pitäisi jättää riippumattomalle taholle, joka on omistautunut ainoastaan urheilun etiikan suojelemiseen. (Lajiliiton) hallituksella on useita keskenään ristiriitaisia intressejä, tutkimuskomission puheenjohtaja Jonathan Taylor alleviivasi.

"Olemme järkyttyneitä"

Norjalainen Besseberg johti lajiliittoa 26 vuotta ja erosi tehtävästään 2018. Besseberg ja Resch kieltäytyivät tutkimuskomission haastattelupyynnöistä, mutta heitä vastaan on käynnissä rikostutkinta.

– Olemme järkyttyneitä tutkimuskomission selvittämistä väärinkäytöksistä, mutta olemme kiitollisia niiden esille tuomisesta ja sen varmistamisesta, että väärinkäytöksistä joutuu tilille, IBU:n nykyinen puheenjohtaja Olle Dahlin kommentoi.

Dahlinin mukaan IBU:n tekemät muutokset hallinnossa takaavat, ettei vastaavaa voi jatkossa enää tapahtua. Myös Taylor kiitti IBU:n nykyjohtoa selonteossa kuvattuihin ongelmiin tarttumisesta.

– IBU on vahvistanut sääntöjään ja edennyt kansainvälisten parhaiden käytäntöjen mukaisesti minimoidakseen mahdollisuuden, että tämänkaltaisia väärinkäytöksiä tapahtuisi uudelleen, Taylor sanoi. 

"Pitkä matka"

Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki toimi IBU:n tilintarkastajana 2010–2014.

– Huomasin heti, että siellä on pitkä matka hyvän hallinnon periaatteiden noudattamiseen. Tilintarkastaja-aikanani näistä asioista kyllä mainittiin raporteissa kongressille, että tietoa oli hankalaa saada ja että dokumentaatio oli niukkaa.

Lähdesmäen mielestä ongelmien taustalla oli se, että urheilujärjestöjä ovat aikoinaan kehittäneet urheiluihmiset, joilla oli lajiosaamista mutta ei hyvän hallintotavan osaamista.

– 1980- ja 1990-luvulta lähtien urheilujärjestöissä alkoi olla merkittävät taloudelliset intressit pelissä, mutta johdossa ei ollut henkilöitä, joilla olisi hallinnon ja taloushallinnon osaamista. IBU:ssa tilanne on muuttunut täysin sen jälkeen, kun  2018 tuli uusi hallitus, Lähdesmäki vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat