Kalakaveri Mauri saapui pohjoisesta saattamaan ystävänsä Vesa-Matti Loirin viimeiselle matkalle – "Nyt on sen reissun hetki, mitä ei olisi koskaan halunnut"

4:43
Vesa-Matti Loirin ystävä saapui Inarista hyvästelemään ystävänsä – tällainen ystävä Loiri oli

Taiteilija Vesa-Matti Loiri siunataan tänään iltapäivällä Helsingissä. MTV Uutiset tavoitti Loirin hyvän ystävän, joka oli saapunut Helsinkiin jättämään hyvästit. Ystävykset kävivät yhdessä kalassa ja soittelivat kuukausittain suunnitellen tulevia kalaretkiä.

Mauri Leppänoro saapui muistotilaisuuteen Inarista asti. Kaksikko tutustui vuosia sitten pohjoisessa, kun Loiri saapui toisen ystävän kanssa kelkkailemaan pohjoiseen.

– Hänhän on suuri maestro, suuri menestys koko Suomelle. Totta kai haikein mielin olen ystävää viemässä niin sanotusti viimeiselle keikalle. Raskas mieli on, mutta tällaista se elämä on.

Ystävykset tapasivat viimeisen kerran keväällä. Silloin suunniteltiin tulevaa, mutta tietyllä tapaa jätettiin myös jäähyväiset. Leppänoro kuvailee, että näkemiseen mahtui niin itkua kuin nauruakin.

– Muisteltiin reissuja. Vesku otti mielestäni kyllä tämän kohtalon oikein asiallisesti. Ei niin raskaasti ainakaan käyty läpi sitä asiaa.

Leppänoro oli pitkään tietoinen ystävänsä terveydentilan synkkenevästä ennusteesta.

– Hän soitti alkuvuodesta ja sanoi, että nyt tämä alkaa olla ohi ja taputeltu tämä homma, ei anneta oikein toivoa. Totta kai me uskottiin vielä, että ihmeitä tapahtuu.

Tuhkat Inarijärveen

Ystävänä Leppänoro kuvailee Loirin olleen luotettava, miellyttävä ihminen, joka otti aina muut huomioon. Loirin kanssa oli helppo puhua.

Vaikka Loirin muistotilaisuus pidetäänkin Helsingissä, taiteilijan toiveena oli, että hänen tuhkansa sirotellaan Inarijärveen. Leppänoro kertoo, että paikalla oli Loirille aivan erityinen merkitys.

– Kävimme läpi paikankin. Jääsaaren salmen hän halusi. Se on paikka, jossa Inari antoi hänelle ensimmäisen taimenen.

Viimeinen yhteinen kalareissu on nyt tehty. Jäljellä on saattaa vanha ystävä viimeiselle matkalle.

– Nyt on sen reissun hetki, mitä ei olisi koskaan halunnut eikä tietenkään toivonut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja