Kaksi Huoltovarmuuskeskuksen johtoryhmän jäsentä hyllytettiin – taustalla kasvomaskiselkkaus

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) hallitus on vapauttanut työvelvoitteesta kaksi johtoryhmän jäsentä kasvomaskikauppojen selvittelyn ajaksi.

Asiasta on käynnistetty ulkopuolinen selvitys, jonka on määrä valmistua huomenna.
HVK:n hallitus päätti asiasta eilisen ja toissa päivän aikana järjestetyssä kokouksessa. Hyllytetyt jäsenet ovat Asko Harjula ja Jyrki Hakola.

Hakola oli allekirjoittanut sopimuksen, jolla HVK oli tilannut sairaalakäyttöön sopimattomia kasvomaskeja pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä, ulosottovelkaiselta yrittäjältä Onni Sarmasteelta.

Ensin johtaja erosi

Sekoilun vuoksi HVK:n johtaja Tomi Lounema erosi jo aiemmin menetettyään pääministeri Sanna Marinin (sd.) luottamuksen.
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kommentoi viime viikolla, että jo siihen mennessä saatujen selvitysten perusteella tapahtuneet virheet olisi pitänyt pystyä välttämään kohtuullisin vaatimuksin.
HVK tilasi Kiinasta suojavarusteita myös kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä, jolla on talousrikoshistoriaa. Tilaus on jumissa, koska virolainen pankki jäädytti HVK:n Jylhälle lähettämät rahat.

Väliaikainen johtaja nimetty

Jylhää edustavan juristi Kari Uotin mukaan sopimus on silti yhä voimassa. Haatainen on nimennyt Janne Känkäsen työ- ja elinkeinoministeriöstä HVK:n väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi siihen asti, kunnes valtioneuvosto nimeää uuden toimitusjohtajan.
Suojamaskikauppojen epäselvyydet paljasti Suomen Kuvalehti viime keskiviikkona, minkä jälkeen niitä on puitu julkisuudessa laajasti.

Lue myös:

    Uusimmat