Miljoonien eurojen hengityssuojainkauppaan riitti vain kahden ihmisen hyväksyntä

Koronavirus leviää hoivakodeissa – ay-johtaja: hoitajia ei voi syyttää, suojavarusteet eivät riitä 8:43
Koronavirus leviää hoivakodeissa.

Miljoonien eurojen hengityssuojainkauppaan riitti kaksi allekirjoitusta.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) epäonnistuneeseen hengityssuojainhankintaan tarvittiin vain kahden ihmisen hyväksyntä. HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström vahvistaa hankintamenettelyn STT:lle.

Miljooniinkin euroihin nousevat hankinnat toteutetaan menettelyllä, jossa alempi toimihenkilö esittää hankintapäätöstä, jonka ylempi toimihenkilö hyväksyy.

Samantyyppisistäkään hankinnoista eivät Lundströmin mukaan aina vastaa samat ihmiset, vaan eri toimihenkilöt toimivat soveltuvien valtuuksien puitteissa.

Känkäsen siirto rutiinitoimi

Lundström on kaikista tapauksen yksityiskohtiin liittyvistä asioista hyvin vaitonainen. HVK:n hallitus ei myöskään aio tiedottaa asiasta ennen tiistaita.

– Ne ovat meiltä pyydettyyn selvitykseen kuuluvia asioita, joten en kommentoi niitä millään tavalla.

Työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haatainen (sd.) vaati jupakasta Huoltovarmuuskeskukselta selvitystä, jonka määräaika on tiistaina.

Suojainsotkun tultua ilmi toimitusjohtaja Tomi Lounema jätti eronpyyntönsä eilen. Hänen tilalleen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nimettiin Janne Känkänen.

Känkänen oli siirretty keskukseen työ- ja elinkeinoministeriöstä vasta tiistaina. Ajoitus herättää kysymyksiä, mutta siihen ei Lundstömin mukaan liity dramatiikkaa.

– Hänet siirrettiin koordinoimaan hankintatoimia, jotka sosiaali- ja terveysministeriö oli antanut tehtäväksi. Kyseessä oli hyvin normaali organisaation vahvistus.

Varsinaisen esityksen Janne Känkäsen siirrosta teki tiistaina toimitusjohtaja Lounema, jonka korvaaminen ei siis Lundströmin mukaan ollut tässä vaiheessa valmisteilla, vaan työntekijöitä on siirretty keskukseen monelta taholta.

Lue myös:

    Uusimmat