Ylpeiletkö kiireellä? Ei kannattaisi

Kiire ei ole edistystä, eikä kiireisellä ole kavereita. Älä ylpeile sillä, ettet koskaan ehdi mitään.

Onko aina niin kova kiire, ettei koskaan ehdi mitään? Kiire ei ole mikään ylpeyden aihe, lifehack.org muistuttaa.

Älä ylpeile kiireellä, koska…

Kun sinun on kiire, et ehdi kokea. Museossa, lapsen näytelmäkerhossa tai esitelmää kuunnellessasikin saatat vain toivoa, että aktiviteetti jo loppuisi, jotta ehtisit seuraavaan paikkaan – et siis nauti, opi tai inspiroidu!

Kun sinun on kiire, jättäydyt ulkopuolelle. Ai lapsen juhlat? No, ehkä ehdin sinne vartiksi. Bileet? No, en minä ehdi, tai ehkä kuudelta, korkeintaan… Kiireelliselle mahdollisuudet ovat pelkkiä esteitä ja hidasteita. Oletko huomannut, ettei sinulla ole aikaa edes mihinkään kivaan? 

Kiire ei ole edistystä. Jos teet sata asiaa supernopeasti, et ole sen aikaansaavempi kuin hitaampi työkaverisi: ethän ehdi edes keskittyä tekemiisi asioihin. Lisäksi teet takuuvarmasti virheitä.

Kiireinen ei priorisoi. Haluat saada kaiken tehtyä mieluiten heti, joten tuhraat epäolennaisuuksien parissa sen sijaan, että rauhassa keskittyisit olennaiseen.

Kiireinen tekee kolmea asiaa kerralla. Aivosi eivät pidä mutltitaskingista.

Kiire vie ennemmin tai myöhemmin sairaspedille. Jos koskaan ei kykene lepäämään, rauhoittumaan tai nukkumaan, mieli kuormittuu. Lopulta joko kehosi tai mielesi murtuu – ja vain siksi, ettet viitsinyt "tuhlata aikaa" uneen.

Kiireinen unohtaa itsensä. Työ vaatii niin paljon, lapsi vaatii aikaa… Lopulta jätät itsesi huomioimatta, koska kaikki muu on tärkeämpää. Kun kehosi lopulta pettää, huomaat, että sinä olet se, jonka kanssa joudut elämään ja olemaan. Kannattaa siis huolehtia itsestään.

Kiireinen ei näe. Joskus kiire syntyy halusta saavuttaa tavoite. Usein kiire on kuitenkin olemassa vain kiireen vuoksi, vailla syytä. Et näe tavoitteitasi, koska olet unohtanut ne.

Kiireinen ei koskaan tee ei-mitään. Eihän sellaiseen nyt ole aikaa, aika on rahaa! Maata ehtii haudassakin! Jos et tee kiireen keskelle aikaa pelkälle olemiselle, et koskaan saa uusia ideoita tai ehdi jalostaa vanhoja ajatuksiasi.

Kiireinen ei ehdi kouluttautua – sehän veisi aikaa! Jos et kouluttaudu, kykysi ja taitosi jäävät jälkeen. Kuulostaako tehokkaalta? Aivan – ei.

Kiireisellä ei ole rajoja. Et voi olla vastaamatta sähköpostiin tai tutkimatta työraporttia kotona – silloinhan et olisi tehokas! Työkaverisi ja ystäväsi tietävät jo, että sinä teet minkä tahansa palveluksen kelle vain koska vain.

Kiireinen ei keskity. Kiireisenä et toimi täydellä teholla, vaikka tunnetkin olosi tehokkaaksi. Jaat huomiokykysi monen pienen asian välille, ja lopulta et keskity oikein mihinkään.

Kiireisellä ei ole kavereita. Sukusi tietää jo, että olet aina töissä, salilla, spinningissä, crossfitissä, treenissä, pumpissa, pampussa, mitä näitä nyt on. Jos et koskaan ehdi tavata ketään, lounaskutsut lakkaavat lopulta – kukaan ei kestä kiireisen torjuntoja ikuisesti.

Kiireinen ei ole kaveri. Vaikka yrittäisit keskittyä ystäväsi sanoihin, mielesi harhailee jo muualla – pitikö mennä kauppaan? Mitäs töissä on huomenna? Kun olet kiireinen, et ole läsnä tunnetasolla.

Kiireinen ei unelmoi. Et ehdi haaveilla, unelmoida tai mietitä elämääsi, koska työ vie kaiken aikasi.

Kiire vaarantaa terveytesi. Pitkäaikainen stressi ei ole hyväksi.

Lähde: Lifehack.org

Lue myös:

    Uusimmat