Kaipaatko lisää energiaa? Kokeile näitä vinkkejä

Aurinkoisen loman jälkeen arki alkaa mukavasti – tai sitten ei. Pitkän vapaan jälkeen töihin kapuaminen voi tuntua vaivalloiselta, ajatukset eivät pysy kunnolla kasassa ja mieli kaipaa takaisin rannalle. Väsymys loman jälkeen on yleistä. Koti-osion vinkeillä jaksat paremmin!

Paluu töihin ei aina suju kitkattomasti – muistamalla nämä asiat arjen keskellä, et joudu taistelemaan väsymyksen kanssa.

1. Siirrä unirytmi oikeaan

Pyri siirtämään unirytmisi oikeaan heti kun työt alkavat, mielellään jo sitä ennen. Jos uni ei tule illalla silmään, lueskele sängyssä, venyttele tai tee jotain muuta rauhoittavaa. Älä kuitenkaan katso televisiota tai tuo kannettavaa tietokonetta sänkyyn, sillä se vaikeuttaa unen saantia.

Kun ensimmäinen viikonloppu tulee, herää myös silloin normaaliin aikaan, jotta kehosi tottuu säännölliseen unirytmiin.

2. Muista liikkua työpäivän aikana

Lomalla kävelet pitkiä matkoja, puuhastelet kotona, poimit marjoja ja leikit rannalla lasten kanssa. Moni siirtyy aktiiviselta lomalta suoraan istumatyöhön, mikä väsyttää ja saa kehon voimaan pahoin.

Muista taukojumppa ja unohda työpaikan hissit – istumatyössäkin voi pysyä liikkeessä.

3. Hanki arkeesi jotain uutta

Ahdistaako paluu samaan vanhaan? Tuo päiviisi jotain uutta ja riko vanhoja rutiineja. Kulje vaikkapa bussin sijaan pyörällä töihin tai hanki uusi harrastus, jota olet aina halunnut kokeilla. Se tuo elämääsi potkua!

4. Hengitä syvään

Joko stressaa? Pitkän loman jälkeen työpaikan sähköposti tulvii vastaamattomia viestejä, asiat odottavat hoitamistaan ja hyppy kiireen keskelle voi ahdistaa.

Kun stressaaminen alkaa, jännität kehoasi huomaamatta. Jos huomaat hypänneesi kiireen keskelle, pysähdy ja hengitä muutaman kerran kunnolla, rauhassa ja syvään. Vaikka vinkki voi tuntua oudolta, se helpottaa.

5. Älä unohda liikuntaa

Säännöllinen liikunta tuo hyvinvointia päivään, joten älä unohda sitä arjen keskellä. Aina ei ole pakko lähteä jumppaan tai kuntosalille, vaan voit esimerkiksi kävellä työmatkat ja hankkia kahvakuulan kotiin, jossa treenaminen onnistuu vaikkapa televisiota katsellessa.

6. Syö paremmin

Aina ei tarvitse syödä oppikirjan mukaisesti, mutta pyri pitämään pääosa aterioista kunnossa. Kasvikset, hedelmät ja vihannekset ovat tärkeää ravintoa, vaalea vehnä ja sokeri puolestaan väsyttävät ja saavat sinut voimaan huonommin.

Valmistaudu jo etukäteen siihen hetkeen, kun saavut väsyneenä ja nälkäisenä kotiin työpäivän jälkeen. Esimerkiksi erilaiset wok-ruoat ovat värikästä ja terveellistä syötävää ja maistuvat aivan yhtä hyvältä kuin pitsa ja hampurilaiset.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja