Kaikki alkoi kuivalla yskällä: Helsinkiläismies, 38, kertoo lomalla saamastaan koronatartunnasta – "On ikävä fiilis olla vastuussa toisten ihmisten altistamisesta"

6:10
Suomalaismies puhuu nyt lomamatkalla saamastaan koronatartunnasta: "En missään nimessä halua altistaa ketään muuta"

Helsinkiläinen 38-vuotias perusterve mies sai koronatartunnan lomamatkalta Itävallasta. Hän palasi matkalta lauantaina ja oireet alkoivat sunnuntaina.

Miltä huoli läheisten altistumisesta tuntuu? Pelottaako ajatus muiden tartuttamisesta? Entä miten muut ihmiset reagoivat tartunnan saaneeseen henkilöön? Koronaviruksen saanut helsinkiläismies kertoo itse tuntemuksistaan MTV Uutisten haastattelussa yllä olevalla videolla. 

– Kaikki alkoi kuivalla yskällä. Sen lisäksi on pientä paineen tunnetta ylähengitysteissä havaittavissa. Mutta hyvinkin siedettävää ilman kipulääkitystä, mies kuvailee koronaviruksen oireita.

Oireet ovat hänen mukaansa samankaltaisia kuin tavallisessa flunssassa. Lihasäryn ja lievän kuumeen lisäksi on tavallisia hengistystiesairauden oireita. 38-vuotias mies on allergiaa lukuunottamatta perusterve.

Tarkka tartuntapaikka mysteeri

Tartunnan tarkka alkuperä on jäänyt epäselväksi maantieteellistä aluetta lukuun ottamatta. Haastateltava painottaa useaan kertaan, ettei Itävallan Tiroliin matkustamista silloin pidetty riskinä.

Mies palasi Tirolista lauantaina, jolloin aluetta ei oltu julistettu epidemia-alueeksi. Miehen oireet alkoivat sunnuntaina. Hän aluksi ajatteli niiden olevan kausi-influenssaa ja jäi töistä maanantaina kotiin. 

Maanantai-iltapäivällä miehen matkakohde lisättiin epidemia-alueeseen ja mies soitti koronaneuvontapuhelimeen, josta sai ohjeet tulla seuraavana päivänä terveysasemalle testattavaksi. Tartunta vahvistettiin eilen tiistaina puhelimitse. 

Mies ehti altistaa neljä henkilöä, jotka ovat kaikki karanteenissa tällä hetkellä. 

"Ymmärrän, että kyseessä voi olla vaarallinen tauti"

Mies itse on kotonaan karanteenissa ainakin tulevat kaksi viikkoa, ennen kuin testit näyttävät viruksen poistuneen. Ruokakaupassa asiointi onnistuu onneksi nykyään etänä, hän sanoo. Ostokset jätetään kuitenkin oven taakse.

– Ei tälle tietenkään halua yhtään enempää ihmisiä altistaa, hän sanoo.

– On ikävä fiilis olla vastuussa toisten ihmisten altistamisesta. Se on semmoinen olo, ettei sellaista kukaan vastuullinen henkilö varmasti halua kantaa.

Muuten aika menee nettiä selaillessa, televisiota katsellen ja uutisia seuraillessa. Erityisen huolissaan hän ei ole, mutta ei halua ottaa tautia turhan kevyestikään.  

– Tottakai kun näkee tilastoja ulkomailta, ymmärtää että kyseessä voi olla vaarallinen tauti. Sen takia keskityn lepäämään mahdollisimman paljon ja antamaan omalle keholle mahdollisuuden taistella tautia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja