Koronakaranteeniin määrätyn, kuumeisen lapsen isoveljeä kehotettiin menemään kouluun Helsingissä – Äiti päätti onneksi toimia lääkärin neuvoa vastaan: "Tunnin päästä soitettiin uudestaan"

Korona pähkinänkuoressa – Tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta 1:55
Video: Korona pähkinen kuoressa - Tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta

Helsingissä asuvan Pauliina Erikssonin kolmasluokkalainen poika määrättiin sunnuntaina karanteeniin Lauttasaaren koulussa tapahtuneen korona-altistuksen takia. Alkuun hyvin toiminut tiedotuslinja käytännössä romahti siinä vaiheessa, kun poika alkoikin saada karanteenissa koronavirukselle tyypillisiä oireita.

Erikssonin mukaan tautiepäilyn herättyä ei apua ole tahtonut enää saada.

Eriksson kertoo MTV Uutisille, että hänen karanteeniin määrätty poikansa alkoi saada viime yönä kovia oireita.

– Hän sairastui viime yönä kovaan kuumeeseen, hän on aivan uupunut tuossa. Hän valittaa hengitysvaikeuksista ja hänellä on yleistä särkyä. Mehän emme tällä hetkellä voi tietää onko kyseessä kausi-influenssa, vai korona vai jokin muu, mutta hän on huonossa kunnossa.

Avun saaminen osoittautui vaikeaksi

Eriksson kertoo yllättyneensä siitä, kuinka vaikea tilanteessa on ollut saada apua.

– Jonotimme aamulla puolisen tuntia neuvontanumeroon ja soitimme myös päivystysnumeroon. Sieltä ei oikein osattu sanoa mitään.

– Kysyin ensimmäisissä puheluissa sitä, mitä tehdään perheen isoveljen kanssa, joka on samassa koulussa, mutta ei karanteenissa. Neuvontanumeron lääkäri sanoi, että kouluun vain. Se on vanhempien vastuulla miten lapsen kanssa tehdään. Se oli mielestäni tällaisessa tilanteessa aika jännä neuvo.

Lääkärin neuvojen vastainen päätös oli oikea

Eriksson päätti lääkärin neuvosta huolimatta, että isoveljeä ei lähetetä kouluun. Päätös osoittautui nopeasti oikeaksi:

– Reilun tunnin päästä meille soitettiin uudestaan samasta neuvontanumerosta, että ohjeistusta on nyt muutettu eikä isoveli saa missään nimessä mennä kouluun. Samala saimme kohotuksen soittaa Uuteen Lastensairaalaan lisäohjeista.

Äiti ihmettelee, että mikäli hän olisi lähettänyt isoveljen kouluun ensimmäisen puhelun perusteella, hän olisi ehtinyt olla siellä toista tuntia luokkakavereidensa kanssa. Eriksson onkin jäänyt kaipaamaan asiassa selkeää ohjeistusta.

– Luulen että kun on uusi tilanne kaikille, ei oikein tiedetä miten toimia. Toki äitinä toivoisin selkeätä ohjeistusta kun lapsi on todella kipeä. Mutta ehkä selkeää ohjeistusta ei ole. Ehkä tässä kaikki ovat uuden edessä, hän pohtii.

Koronatestiin pääsy oli työn ja tuskan takana

Eriksson toteaa, että karanteenissa olevan, oireilevan lapsen pääsy koronatestiin osoittautui yllättävän haastavaksi tehtäväksi.

– Minusta tuntuu siltä, että minun on täytynyt olla tässä vaikea vanhempi ja vaatia. Asia ei ole mennyt niin, että soittaisin ja kertoisin asian ja minulle todettaisiin, että tulkaa testiin ettei kukaan sairastu, Eriksson kritisoi.

Ponnistelujen jälkeen sairas pikkuveli pääsi vihdoin koronatestiin. Näyte otettiin tänään Lastensairaalan parkkipaikalla.

Vapaus lähteä kouluun ja töihin mietityttää

Nyt Erikssonin perhe odottaa testin tulosta. Vasta nyt kaikkia perheenjäseniä on suositeltu jäämään kotiin, tämäkin on tosin pelkkä suositus.

– Jos lapsemme todetaan sairastuneen, silloin oletan, että koko perhe joutuu karanteeniin. Nyt olemme vain tässä kotona, kunnes testitulos valmistuu.

Eriksson kertoo, että jos hän olisi vain kuuliaisesti jättänyt asian sikseen, heidän sairastunut lapsensa olisi edelleen testaamatta ja muut perheenjäsenet olisivat menneet töihin ja kouluun normaaliin tapaan.

– En siis kokenut testiin pääsyä mitenkään helpoksi, vaikka koen, että se on aika tärkeää tässä. Ja enhän minä tai mieheni voi tästä vain yllättäen päättää, että mepä laitamme nyt itsemme tästä karanteeniin emmekä lähde töihin, hän toteaa.

Päiväkoteja ja kouluja on ohjeistettu

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo MTV Uutisille, että muun muassa Lauttasaaren alakoulun karanteeni on aiheuttanut vanhemmissa huolta ja paljon kysymyksiä, joihin on koitettu vastata.

Pohjolainen kertoo, että päiväkotien ja koulujen henkilökuntaa on ohjeistettu koronaviruksesta. Henkilökuntaakin on askarruttanut miten tulee toimia lasten kanssa joilla havaitaan esimerkiksi flunssaa. 

Pohjolaisen mukaan kouluissa ja päiväkodeissa noudatetaan terveysviranomaisten antamia ohjeita.

– Yksi ohje on tietenkin se, että tartuntaa pyritään ennaltaehkäisemään. Opettajille ja esimiehille on ohjeet, että täytyy valvoa lasten käsienpesua. On myös ohjeistettu esimerkiksi ulkomaille suuntautuvista matkoista.

"Tilannetta seurataan erittäin tarkasti"

Erikssonin tapausta Pohjolainen ei pysty kommentoimaan tarkemmin, koska kyse on lääkärin ja terveysviranomaisten antamista ohjeista.

– Kasvatuksen ja koulutuksen näkökulmasta meille on tärkeintä se, että lapset ovat turvallisesti koulussa ja päiväkodissa. Toisaalta turvaamme karanteenissa olevien oppilaiden opetusta ja oppimista.

Pohjolaisen mukaan kysymyksiä on tullut siitäkin, että kuinka pitävä on karanteeni silloin, jos karanteeniin asetetun henkilön muut perheenjäsenet saavat liikkua vapaasti.

– Siinä ovat nämä terveysviranomaisten ohjeet, että altistuneen lähipiirissä olevat oireettomat  perheenjäsenet voivat käydä töissä ja koulussa. Sitä ohjetta olemme noudattaneet.

 Pohjolainen kertoo, että koronatilannetta seurataan nyt erittäin aktiivisesti koulujen ja päiväkotien osalta. 

Lue myös:

    Uusimmat