Kahvinvalmistuksesta kisataan toistamiseen

Suomen baristamestari-kilpailu järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran. Voiton vei helsinkiläinen Jarmo Aurekoski, joka on jo ehtinyt edustaa Suomea baristojen MM-kisoissa Monte Carlossa ja Miamissa.

Barista on alunperin italiankielinen sana, joka tarkoittaa espressonvalmistuksen hallitsevaa baarimestaria. Suomalainen barista hallitsee espressokahvien lisäksi myös suodatinkahvien ja kahvidrinkkien valmistuksen ja tarjoilun. Hyvä barista on kahvilan sielu.

Baristojen ensimmäinen SM-kisa viime vuoden syksyllä keräsi yli sata innokasta osanottajaa. Baristakultuuri onkin kehittynyt Suomessa vauhdilla. Yhä useammassa kahvilassa työskentelee koulutettu barista, joka valmistaa asiakkaan mielijuoman asiaankuuluvalla hartaudella ja ammattitaidolla. Tämän vuoden Suomen baristamestaruus ratkaistaan Helsingin World Trade Centerissä lokakuun alussa. Pauligin järjestämään kisaan voi ilmoittautua toukokuun puoleenväliin asti osoitteessa www.paulig.fi, tai Suomen Erikoiskahviorganisaatio SEKO:n kautta.

Baristamestaruus vei Monacoon ja Miamiin

Helsinkiläinen Jarmo Aurekoski voitti Suomen ensimmäisen baristamestaruuden viime syksynä viiden baristan kesken kisatussa finaalissa TV-kameroiden loisteessa. Sen jälkeen Aurekoski on työskennellyt kokopäivätoimisesti kahvikouluttajana ja edustanut Suomea Baristojen MM-kisoissa Monacon Monte Carlossa ja Miamissa, Floridassa.

-Tämä on ollut todella mielenkiintoinen vuosi. Olen saanut seurata aitiopaikalta uuden kahvi- ja kahvilakultuurin kehittymistä USA:ssa, Euroopassa ja Suomessa. On ollut hienoa huomata, miten kahvialan ammattilaisten arvostus on noussut. Hyvä kahvihan ei riitä, se pitää osata myös valmistaa ja tarjoilla, Aurekoski sanoo.

Seuraavalle Suomen baristamestarille on tarjolla komean tittelin lisäksi 5000 markan palkintoshekki, kultainen gruppo-kunniapalkinto ja matka majoituksineen Baristojen MM-kisoihin Suomen virallisena edustajana. Myös muut finalistit palkitaan.

Lue myös:

    Uusimmat