Kaduttaako yhden yön seksisuhde? Tutkimus: Katumus ei estä sortumasta seuraavallakin kerralla

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18
Eikö seksi luista? Joskus seksin harrastaminen voi olla jopa kivuliasta, mutta miksi?

Ainakaan yhden yön seksisuhteeseen liittyvä katumus ei estä ihmisiä sortumasta samaan myöhemmin, kertoo tutkimus.

Jos kadut tekemääsi asiaa paljon, et varmasti sorru siihen uudelleen – tai niinhän sitä luulisi. Tutkimusorganisaatio SINTEFin ja Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston selityksessä havaittiin, ettei ainakaan yhden yön seksisuhteeseen liittynyt katumus estä ihmisiä sortumasta samaan myöhemmin.

– Suurimmilta osin ihmiset jatkavat samanlaista seksuaalista käytöstä ja katuvat samalla tasolla, professori Leif Edward Ottesen Kennair kuvailee.

Näin tutkittiin

Kennair kollegoineen kysyi koehenkilöitä näiden seksuaalisesta katumuksesta kahdesti noin 4,5 kuukauden välein.

Norjalaistutkijoiden kysymyksiin vastasi yli 500 18–30-vuotiasta opiskelijaa; 280 heistä vastasi myös kyselyn toiseen osaan.

Opiskelijoilta kysyttiin esimerkiksi, ovatko he harrastaneet satunnaisseksiä tai kieltäytyneet siitä, ja katuvatko he toimintaansa.

"Koen seksiin liittyvissä asioissa häpeää – mikä avuksi?" Asiantuntijan neuvot – juttu jatkuu videon alla.

Satunnaisseksissä kaduttivat nämä asiat

Sekä miehet että naiset saattoivat katua, mutta syyt olivat erilaiset: naiset katuivat yleensä satunnaissuhteiden harrastamista, mutta miehet sitä, että olivat jättäneet seksuaalisia tilaisuuksia käyttämättä. Samanlaisiin tuloksiin Ottesen Kennair tuli jo muutamaa vuotta aiemmin.

– Halusimme tutkia, vaikuttaako katumuksen määrä muutokseen käytöksessä seuraavalla kerralla, kertoo tutkimusta myös tehnyt Mons Bendixen.

Vaikka katuisit, toimit silti samoin ensi kerralla

Moni olettaa katumuksen olevan hyödyllinen tunne, joka ohjaa tekemään "parempia valintoja" seuraavalla kerralla. Vaikka monista tunteista voi oppia, kyselyn tulosten mukaan oletus ei kuitenkaan ole totta ainakaan satunnaisseksiin liittyvän katumuksen kohdalla.

Ne, jotka kyselyssä katuivat satunnaisen seksin harrastamista, eivät kuitenkaan muuttaneet tapojaan myöhemmin.Se, että koehenkilö katui seksitilaisuuksien jättämistä väliin, ei tarkoittanut, että hänen seksuaalikäyttäytymisensä olisi lisääntynyt. Tulos päti sekä miehiin että naisiin.

– Emme ole kovin yllättyneitä, Kennair kommentoi.

Yllättäen yhden yön jutun katuminen oli yhteydessä myös vähäisempään mahdollisuuteen aloittaa sitoutunut parisuhde myöhemmin – siitä huolimatta, että satunnaisseksin katuminen voisi viitata halukkuuteen aloittaa pitkä, "merkittävämpi" suhde.

"Jos katumus auttaisi, eikö suurimmasta osasta syntisiä tulisi lopulta pyhimyksiä?"

Moni tunne on hyödyllinen: esimerkiksi ällötysreaktio voi suojata taudinaiheuttajilta. Se, ettei ihminen katumuksen kautta opikaan mitään virheenä pitämästään asiasta, voi olla esimerkiksi hänen persoonallisuudestaan riippuvainen asia.

– Jos katumus auttaisi, eikö suurimmasta osasta syntisiä tulisi lopulta pyhimyksiä? Mitä itse kadut useimmin? Onko se [katuminen] muuttanut käytöstäsi? Kennair kysyy.

Ylettömän pohdiskelun ja märehdinnän sijaan kannattaisikin keskittyä toimintaan: jos aina harmittelet esimerkiksi sitä, ettet ehtinyt lenkille, mitä asialle voisi tehdä?

– Ehkä olisi fiksua sen [katumisen] sijaan ajatella, mitä kadut arkielämässäsi, ja mitä asiaa teet niin usein, että sinulla on runsaasti tilaisuuksia katua sitä, Kennair sanoo.

Tutkimus julkaistiin Evolutionary Psychology -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat