Kabulin lentokenttä lähellä aukeamista – jo toinen evakuointilento kahden päivän sisällä lähti matkaan

4:06
Rekat jonottavat tyhjillään rajalla, maassa on jo pulaa ruoasta ja lääkkeistä – näin kriittinen tilanne on Afganistanissa

Afganistanin pääkaupungista Kabulista on lähtenyt jo toinen evakuointilento noin vuorokauden sisään, kertoo uutiskanava CNN. Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka paljon ihmisiä nyt evakuoidaan ja minkä maiden kansalaisia he ovat.

Evakuointilentojen uusi käynnistyminen viittaa siihen, että kaupalliset lennot Kabuliin saattavat jatkua piankin. CNN:n lähteen mukaan Afganistanin siviililennoista vastaava viranomainen valmistelee jo seuraavia lentoja ja Afganistanin molemmat isot lentoyhtiöt Kam Air ja Ariana Afghan Airlines suunnittelevat useiden reittien avaamista.

Qatar ja Turkki ovat kertoneet työskennelleensä saadakseen lentokentän nopeasti toimintaan, jotta ihmisiä saataisiin Afganistanista ulos ja apua sisään.

Vasta eilen runsaat sata länsimaalaista onnistuttiin evakuoimaan Afganistanista lennolla Qatarin Dohaan. Qatar Airwaysin lennolla Qatarin Dohaan evakuoitavien joukossa oli uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan yhdysvaltalaisten lisäksi ainakin kanadalaisia, hollantilaisia, saksalaisia ja ukrainalaisia.

Se oli ensimmäinen evakuointi sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen sotilaat poistuivat maasta sekasortoisesti viime kuun lopussa. Afganistanista evakuoitiin viime kuun lopussa kovassa kiireessä ja kaaoksessa yli satatuhatta ihmistä samalla, kun Yhdysvaltojen sotilaat poistuivat maasta. Evakuoinnin yhteydessä Kabulissa kuoli toistasataa ihmistä.

Yhdysvallat kehui äärijärjestö Talebanin toimineen eilisen evakuointilennon yhteydessä asiallisesti ja ammattimaisesti.

Tiedon uusista evakuointilennoista levittyä ihmisiä alkoi taas kerääntyä Kabulin lentokentän läheisyyteen kärkkymään paikkaa seuraavilla lennoilla.

Guterres puolustaa dialogia Talebanin kanssa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että kansainvälisen yhteisön tulee ylläpitää dialogia Talebanin kanssa.

Guterres sanoo, että maan talouden romahtamisella olisi humanitaarisia seurauksia. Hänen mukaansa jopa miljoonat voivat olla vaarassa kuolla nälkään.

– Meidän tulee ylläpitää Talebanin kanssa dialogia, jossa vahvistamme suoraan periaatteitamme (...) afganistanilaisille solidaarisuutta tuntevaa dialogia, Guterres sanoi.

– Meidän tehtävämme on levittää solidaarisuuttamme ihmisille, jotka kärsivät, missä miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään.

Guterres sanoo, että ei ole olemassa takeita siitä, mitä keskustelusta voisi syntyä. Hänen mukaansa keskustelu on tärkeää, jos tavoitteena on, että Afganistanista ei tule terrorismin keskusta ja naiset ja tytöt eivät menetä saavutettuja oikeuksia ja että etniset vähemmistöt ovat edustettuina.

YK:n toiveena on hallitus, jossa olisi mukana afganistanilaisen yhteiskunnan eri osapuolia. Uusi väliaikaishallinto ei kuitenkaan anna tällaista kuvaa. Hallituksessa ei esimerkiksi ole naisministereitä.

Guterresin mukaan Taleban haluaa tunnustusta, taloudellista tukea ja pakotteiden purkamista. Pääsihteeri pohtii, että tämä antaa kansainväliselle yhteisölle vaikutusvaltaa.

"On löydettävä, ja nopeasti, toimintatapa, jonka avulla rahat voivat virrata Afganistaniin"

YK:n pääsihteerin Afganistanin-erityisedustaja Deborah Lyons sanoi aiemmin, että valtioiden tulisi mahdollistaa rahan siirtyminen Afganistaniin Taleban-hallinnosta huolimatta.

– On löydettävä, ja nopeasti, toimintatapa, jonka avulla rahat voivat virrata Afganistaniin talouden ja yhteiskunnallisen järjestyksen täydellisen hajoamisen estämiseksi, Lyons sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Lyons korosti, että useat miljoonat ihmiset voisivat ajautua köyhyyteen jo valmiiksi taloudellisesti köyhässä maassa. Hän pohti myös, että köyhyys ja nälkä voivat saada myös yhä enemmän ihmisiä pyrkimään pois maasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja