Tehtävänä tappaa Osama bin Laden – näin eliminoitiin maailman tunnetuin terroristi

Osama Bin Ladenin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi tasan viisi vuotta. Maailman etsityin terroristi saatiin kiinni amerikkalaisten tarkan suunnitelman avulla. 

Juuri ennen puoltayötä 1.5.2011 kaksi MH-60 Black Hawk -helikopteria nousi Jalalabadin lentokentältä Afganistanista ja suuntasi kohti Pakistania.

Miehistönä oli 23 amerikkalaista merijalkaväen sotilasta, tulkki ja sotakoira. Tehtävänä oli lentää huomaamatta Pakistanin rajan yli, tunkeutua maailman etsityimmän terroristin Osama Bin Ladenin kotiin, ampua hänet lähietäisyydeltä ja tuoda ruumis tukikohtaan.

2:47

"Tämä on suoraa kuvaa, World Trade Centerin torni näyttää sortuvan tässä silmiemme edessä..." Yläpuolella olevassa videossa on MTV Uutisten ylimääräinen uutislähetys WTC-iskusta 11.9.2001. Tekijäksi epäiltiin pian al-Qaidaa ja Osama bin Ladenia. 

Näin operaatio eteni

Sotilaspilotit lensivät koptereita ilman valoja, pimeänäkölasit kasvoillaan. Tehtävä oli jo siirtymisenkin osalta vaikea ja vaarallinen, sillä Pakistanin rajan yli piti päästä huomaamatta: Pakistanin armeija oli koko ajan valmiustilassa pohjoisen naapurinsa Intian suuntaan.

Molemmat helikopterit oli teknisesti viritetty äärimmilleen kätkemään ääni, liike ja jopa lämpöaallot. Erikoinen kulmikas rakenne ja rungon pinnoitus hämäsivät tutkia.

Oli kuitenkin täysin selvää että jokin saattaisi mennä pahasti pieleen. Siitä muistutuksena Black Hawk -koptereiden perässä lensi neljä Chinook-miehistönkuljetuskopteria joista osa jäi Afganistanin puolelle, osa ylitti Pakistanin rajan.

Niiden miehistö oli varautunut osallistumaan taisteluun, mikäli tilanne räjähtäisi käsiin ja Hawkien sotilaat joutuisivat taistelemaan tiensä pois Pakistanista. Tämä oli presidentti Barack Obaman viime hetkessä päättämä varotoimi.

Linnoitus vailla puhelinta

Koptereiden määränpäänä vuoristoisessa Abottabadissa olevaa taloa oli tarkkailtu kaikessa hiljaisuudessa jo lähes vuoden, elokuusta 2010. Paikasta oli saatu ensimmäisen kerran vihiä neljän vuoden raivokkaan etsinnän jälkeen, kun yksi Osama bin Ladenin kontaktihenkilöistä oli saatu jäljitettyä sinne.

Tarkkailu vahvisti epäilyjä terrorismin päämajasta: Talo oli rakennettu vain pari vuotta aiemmin, ja se oli jykevä kuin vankila tai linnoitus. Se näytti vauraalta, mutta siellä ei näyttänyt olevan puhelin- eikä tietoverkkoyhteyksiä lainkaan. Jätteitä ei koskaan viety pois kuten muissa taloissa vaan ne poltettiin.

Kolmikerroksinen rakennus sijaitsi pienen hiekkatien päässä kaupungista hieman irrallaan. Rakennusta ympäröi useita metrejä korkea betoniaita ja sen päällä piikkilangat.

Kun talosta oli saatu tieto, CIA perusti lähistölle turvatalon, josta Waziristan Haveliksi kutsuttua linnoitusta tarkkailtiin. Linnoituksen rakenteesta tehtiin jäljennös ja operaatiota harjoiteltiin etukäteen viikkokausia salaisessa paikassa Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa ja Nevadassa.

Tarkkailusta huolimatta operaatio jouduttiin käynnistämään epävarmalla pohjalla. Yhtään valokuvaa tai ääninäytettä bin Ladenista ei saatu etukäteen. Tiedustelun kokouksissa arvioitiin, että todennäköisyys Osaman läsnäololle oli 40 - 95 prosenttia, vastaajasta riippuen. Samaan aikaan jokainen päivä lisäsi riskiä että tarkkailu huomattaisiin ja bin Laden livahtaisi jälleen verkosta.

Valkoinen talo arpoi viikkoja mitä tehdä. Lopulta operaatio päätettiin toteuttaa epäilyksistä huolimatta.

Pakkolasku bin Ladenin takapihalle

Ensimmäisen tiimin oli tarkoitus laskeutua köydellä pihaan kopterista. Seuraavassa tiimissä olisivat loput sotilaat sekä tulkki ja koira. Belgianpaimenkoira Cairon tehtävänä olisi tunnistaa mahdolliset salaovet ja valeseinät. Tulkki pitäisi naapurit kauempana.

Olisiko sotilailla ollut lupa tulittaa myös paikallisia naapureita jos tilanteessa olisi syntynyt yhteenotto? Se on jäänyt myöhemminkin epäselväksi.

Helikopterit ehtivät lentää muutaman minuutin paikallaan rakennuksen lähistöllä ennen laskeutumista. Ensimmäisen tiimin taisteluvarusteissaan ja pimeänäkölaseissaan oli tarkoitus laskeutua köydellä bin Ladenin pihaan, kun he huomasivat että jokin ei ole kohdallaan. Kopteri oli putoamaisillaan. 

Myöhemmin kerrottiin että syy ei ollut tekninen vika tai esimerkiksi ammus vaan poikkeuksellinen aerodynaaminen yhdistelmä lämmintä ilmaa ja ahdasta laskeutumispaikkaa, mutta sitä ei toinen pilotti vielä tiennyt. Se vastaanotti lyhyen hätäviestin. Sen miehistö valmistautui laskeutumaan ja mahdollisesti taistelemaan.

Ensimmäinen kopteri onnistui lopulta laskeutumaan kömpelösti rymisten maahan keskelle eläinten aitausta. Kopteri vahingoittui pakkolaskussa, mutta yhtään sotilasta ei loukkaantunut. Alkuperäinen suunnitelma huomaamattomasta köysillä pudottautumisesta oli nyt pakko hylätä. Tehtävä muuttui rynnäköksi.

Räjähtävä sisääntulo

Sotilaat räjäyttivät portin muoviräjähteellä ja juoksivat sisään. Sisäpihalla he räjäyttivät toisen oven, ja vielä kolmannenkin. 

Vierastalon ovella sotilaat tavoittavat Osaman kuriirina tunnetun Ahmed al-Kuwaitin, jonka tiedettiin etukäteen asuvan linnoituksessa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.

Raporteissa kerrottiin myöhemmin, että al-Kuwaiti tavoitteli asetta, jolloin sotilaat avasivat tulen ja tappoivat hänet. Paikalle syöksyi seuraavaksi al-Kuwaitin veli Abrar sekä Osaman pojat Hamza ja Khalid. Abrarilla oli kädessään Kalashnikov. Hänet ammuttiin osumalla rintaan, samoin vierelle tullut aseeton vaimo.

Lähistön asukkaat tajusivat nopeasti että jotain täysin poikkeuksellista oli tekeillä. Alueen matkapuhelimet mykistyivät ja sähköt katkesivat. Jopa lähistöllä sijaitseva Pakistanin sotilasakatemia pimeni täysin. Muutamat asukkaat näkivät helikopterien saapumisen.

Twitteriin ilmestyi paikallisen asukkaan viesti: "Helikopteri leijuu Abottabadin yläpuolella kello yksi yöllä, harvinainen tapaus."

Räjähdysten ja tulituksen jälkeen kaikille kävi ilmeiseksi, että meneillään on jonkinlainen taistelu.

Osa asukkaista uskaltautui ulos katsomaan mutta tulkki kehotti pysymään sisällä.

– Täällä on meneillään turvallisuusjoukkojen operaatio, hän sanoi pakistaniksi, eivätkä naapurit aavistaneet että kyse oli amerikkalaisista.

Geronimo

Sotilaat etenivät yhä syvemmälle rakennukseen ja jättivät useita ruumiita reitilleen. Jokaiselle operaation osalle oli oma tunnussanansa. Bin Ladenin löytymisen tunnussana oli Geronimo.

Pääkohde löytyi lopulta kolmannesta kerroksesta kahden vaimonsa kanssa.

Myöhemmin on kiistelty siitä, yrittikö bin Laden vaimojaan ihmiskilpinä. Toinen heistä haavoittui, mutta kumpikaan ei kuollut. Sotilaat pelkäsivät, että naisilla voisi olla räjähdeliivit, mutta näin ei ollut. Osama Bin Laden oli itsekin aseeton, kun hänet ammuttiin. Laukaukset osuivat ensin rintaan, sitten päähän.

Kypärän radio välitti äänen niin muille sotilaille kuin Valkoisen talon tilannehuoneeseenkin, kun laukaukset ampunut sotilas toisteli: Geronimo, Geronimo, Geronimo...

Ruumis käärittiin ohueen säkkiin, jonka sotilaat kiidättivät odottavaan helikopteriin. Ennen lähtöä miehestä otettiin pikaisesti DNA-näytteet neulalla ja pyyhkäisyllä. Neljä muuta sotilasta kahmivat mukaan cd-levyjä, papereita, muistitikkuja, kovalevyjä – kaikkea informaatiota sisältävää, minkä vain sai nopeasti irti.

Kaikki vietiin ehjään kopteriin. Pudonnut kopteri tuhottiin C4-muoviräjähteillä. Koko tiimi poistui talosta yhtä nopeasti kuin oli tullutkin. Koko operaatio talossa kesti vain 38 minuuttia. Sen aikana oli kuollut viisi ihmistä ja haavoittunut kaksi. 

Taloon jäi paljon naisia ja lapsia. Kukaan heistä ei myöntänyt, että talon pääasukas oli ollut Osama bin Laden.

Laskettiinko ruumis mereen vai ei?

Tieto Osama bin Ladenin kuolemasta levisi kulovalkean lailla eri puolille maailmaa, ja siihen reagoitiin vaihtelevasti. Presidentti Obama tiedotti asiasta jo samana päivänä.

– Tänään haluan kiittää lukemattomia tiedustelu- ja vastavakoiluammattilaisia, jotka ovat työllään saaneet tämän aikaan. Yhdysvaltain kansa ei näe heidän työtään eikä tule tietämään heidän nimiään, mutta tänään he saavat kokea työnsä tyydytyksen ja nähdä oikeuden tavoittelunsa tuloksen, Obama julisti tv-puheessaan.

Yhdysvalloissa kansa kokoontui kaduille. Washingtonissa järjestettiin suorastaan riehakkaita kansanjuhlia ja mielenosoituksia. Väki kerääntyi kaduille myös Pakistanissa mutta päinvastaisesta syystä. Amerikkalaisten sotilasoperaatiota toisen valtion alueella pidettiin törkeänä.

Ruumis haudattiin alle vuorokauden sisällä Arabianmeren pohjoisosaan – väite, jota salaliittoteoreetikot ovat myöhemmin kyseenalaistaneet. Myös uskonoppineet ovat sanoneet että ruumiin laskeminen mereen ei vastaa islamin sääntöjä.

Valokuvia tapauksesta ei ole juuri julkisuudessa nähty, mutta DNA-testaus on Yhdysvaltain mukaan antanut 99,9-prosenttisesti varman tunnistuksen.

6. toukokuuta myös al-Qaida -järjestö myönsi johtajansa kuolleen ja vakuutti kostavansa Yhdysvalloille.

2:18

Seitsemän uutiset 2.5.2011: Osama Bin Laden on kuollut

Bin Laden oli onnistunut pakenemaan amerikkalaisten etsintöjä vähää vaille kymmenen vuotta. Yhtä voimakasta seuraajaa hänelle ei järjestön sisällä ole löytynyt. Al-Qaida on myös ajautunut valtataisteluihin muiden ryhmien kuten ISIS-järjestön kanssa.

Silti terrorismin pelko ei ole väistynyt.

2:05

LÄHTEET:
The New Yorker: Getting Bin Laden, New York Times: What we really know about death of Bin Laden, Alan Parker: The Dog That Cornered Osama Bin Laden, Chuck Pfarrer: Seal Target Geronimo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja