Mainos

Kaakkois-Aasian maat ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi

Kaakkois-Aasian Asean-maiden ulkoministerit ovat päättäneet kokouksessaan, että maiden valtuuttama komissio saattaa alueen ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi. Maat haluavat myös ydinasevaltojen hyväksynnän suunnitelmalle.

Päätös on ensimmäinen konkreettinen askel toteuttaa jo neljä vuotta sitten solmittu sopimus Kaakkois-Aasian ydinaseettomuudesta, sanotaan osanottajamaiden yhteisessä julkilausumassa. Komissio tutkii miten se voi toimia yhdessä Kansainvälisen atomienergiajärjestön ja muiden vastaavien järjestöjen kanssa.

Kaakkois-Aasian Asean-maat sitoutuvat siihen, että eivät kehitä, tuota, hanki, pidä hallussa tai kuljeta ydinaseita. Myöskin ydinaseiden testaus ja käyttö on kielletty. Maita sitovat nämä ehdot myös alueen ulkopuolella. Maat vetosivat ettei radioaktiivisia aineita tai jätteitä sijoitettaisi veteen, maahan tai ilmakehään.

Intia ilmoitti viime vuonna olevansa halukas allekirjoittamaan sopimus, mutta kokouksen tiedottajan mukaan Intia ei ole tehnyt elettäkään asian suhteen. Intia teki toukokuussa vuonna 1998 maanalaisia ydinkokeita. Pakistan vastasi Intian kokeisiin toteuttamalla omia ydinkokeita. Maiden ydinkokeet aiheuttivat pelkoa
siitä, että Etelä-Aasiassa alkaisi ydinasevarustelukilpailu.

Asean-maat ilmaisivat huolestuneisuutensa SpratlysaaristaAsean-maiden ulkoministerit ilmaisivat huolensa viime aikaisten Spratlysaarten levottomuuksien johdosta. Yhteisessä julkilausumassa maat toteavat, että Etelä-Kiinan mereen liittyy useita ratkaisemattomia kysymyksiä.
Kiistellyllä alueella upposi joitakin päiviä sitten kiinalainen kalastusalus, kun filippiiniläinen sota-alus törmäsi siihen. Monet kokoukseen osallistuvat maat väittävät omistavansa Spratlysaaret. Saarilla on rikkaat öljyesiintymät. Kaakkois-Aasian Asean-maat eli Brunei, Kamputsea, Indonesia, Laos, Malesia, Myanmar, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnamkokoontuivat vuosittaiseen kokoukseensa Singaporessa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.