Mainos

K-kauppias: Tavaraa on vallan mainiosti

Helsinkiläinen K-kauppias suhtautuu hyvin tyynesti elintarvikealan lakkoon. Kauppiaan mukaan hyllyille on riittänyt toistaiseksi hyvin tavaraa.

- Tähän mennessä oikeastaan vain valmisruokahylly ovat ainoat missä isot toimittajat ovat niin vahvoja, että ne pääsevät tyhjenemään, mutta muuten meillä on riittänyt vallan mainiosti tavaraa, K-supermarket Hertan kauppias Markus Ranne toteaa.

Ranne arvioi, että tilanne saattaa olla K-kauppiaille ehkä helpompi kuin voimakkaammin ketjuohjatulla kaupalla.

- Meillä on omia suoratoimittajia ja me pystymme paikkaamaan tosi hyvin isoja toimittajia pienemmillä toimittajilla. Ehkä kilpailijalla on suurempi ongelma, koska siellä on ketjuohjaus niin paljon pidemmällä. Jos jotain valikoimatuotetta ei tule, niin sitten sitä ei ole ja sen tilallekaan ei tule mitään.

Prismajohtaja Kai Grahn myöntää keskusjohtoisen tilausjärjestelmän puutteet, mutta ei näe siinä suurempaa ongelmaa.

- Tilausjärjestelmä ja valikoimat päätetään keskitetysti, mutta me tilaamme tuotteita itse sen mukaan mitä halutaan - tai mitä on saatavilla. Me noudatamme valikoimaa ja pidämme siitä kiinni. En ole nähnyt tässä ongelmaa, Kannelmäen Prismaa vetävä Grahn vakuuttaa.

Omat lihamestarit pitävät K-kaupan tiskin täynnä

Elintarvikealan lakko on näkynyt monissa kaupoissa paitsi einespuolella myös lihavalikoimissa. Näin myös Kannelmäen Prismassa.

- Tuorepuolella tietenkin alkaa pikku hiljaa näkyä tämä pitkään jatkunut tilanne. Lihapuolella ja einespuolella alkaa näkyä lakon vaikutukset, ja myös leipäosastolla alkaa jonkin verran olla tyhjää hyllyä, Grahn toteaa.

Sen sijaan Hertan lihatiskit ovat kuitenkin olleet täynnä, koska kaupalla on omat lihamestarinsa.

- Me olemme ottaneet sisään bulkkitavaraa ja leikanneet ja pakanneet itse, mutta kyllä se toki teettää tuskaisen paljon ylimääräistä työtä kaupassa, Ranne pahoittelee.

Ylimääräisestä työstä huolimatta Ranne on varsin tyytyväinen tilanteeseen. Kauppa on käynyt jopa epätavallisen hyvin.

- Alkuviikosta meillä on ollut 20-30 prosentin myynnin kehitystä. Lyhyen lakon aikana oli sama ja hyvä kehitys jatkui myös loppuviikolla, koska meillä oli hyvin tavaraa ja naapuri on ollut vähän tyhjempänä, Ranne myhäilee.

Prismassa on käynyt kauppa olosuhteisiin nähden hyvin, mutta valikoiman puutteet näkyvät tuloksessa.

- Emme me pääse välttämättä ihan tavoitteisiin, mutta me hoidamme asiat niin hyvin kuin mahdollista. Palvellaan sillä valikoimalla kuin on, Grahn toteaa.

Kotimaiset tuotteet saattavat kärsiä

Vaikkei ongelmat näykään K-supermarket Hertan tuloksessa, saattaa elintarvikealan lakoilla olla Ranteen mukaan suuria ikäviä seurauksia.

- Kotimaisille tuotteille tämä saattaa tehdä pysyvämpää hallaa. Isot lihatalot, joilla on tuotantoa Viron puolella, tuovat jo nyt sieltä tavaraa, ja siinä saattaa käydä niin, että sitä tulee sitten jatkossakin sieltä, Ranne ennustaa.

Katso Marja Sannikan raportti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.