Jyväskylän kaupunginhallitus ehdottaa koko hallituksensa erottamista – taustalla Teemu Torssosen tapaus: "Tilanteeseen tulee puuttua välittömästi ja arvioida hallituksen luottamus"

5:00
Video: Kaupunginhallitus eroamassa Jyväskylässä – puheenjohtaja kertoo, mistä on kysymys.

Jyväskylän kaupunginhallitus on eroamassa. Taustalla on murhan yrityksestä epäillyn valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Teemu Torssosen tapaus. Torssonen ei ole suostunut eroamaan luottamustehtävistään.

Kaupunginhallitus esittää, että valtuusto perustaa tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee kaupunginhallituksen erottamisen valtuuston varsinaiseen päätöksentekoon kuntalain mukaisella tavalla.

Jos valtuustossa päädytään kaupunginhallituksen erottamiseen, valtuusto nimeää myös uuden hallituksen kokoonpanon. Valtuuston on määrä käsitellä asiaa ensi maanantaina.

Kuntalain mukaan rikoksesta epäilty valtuutettu voidaan erottaa luottamustehtävistään, jos häntä vastaan on nostettu syyte. Torssosta vastaan syytettä ei ole, vaan hän on tutkintavankeudessa.

"Esille tulleet rikosepäilyt ovat vakavia"

Laki mahdollistaa kuitenkin sen, että koko luottamuselin eroaa ja sen tilalle valitaan uusi.

– Kaupunginhallituksen päätöksentekokyvyn edellytys on, että sen toimintakyky ja luotettavuus säilyvät kaikissa tilanteissa.

– Nyt esille tulleet rikosepäilyt ovat niin vakavia, että tilanteeseen tulee puuttua välittömästi ja arvioida hallituksen luottamus ja kyky jatkaa nykyisellä kokoonpanolla, sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela kaupungin tiedotteen mukaan.

Jyväskylän kaupunginhallitus otti Torssosen aseman ja siihen liittyvät asiat maanantain kokouksessaan käsiteltäviksi kiireellisenä.

Katajaa moukaroitiin useita kertoja vasralla päähän

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina, että kaksi miestä on vangittu murhan yrityksestä epäiltyinä. Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsän Jämsänkoskella heinäkuussa.

Väkivallanteon uhriksi joutui perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja. Kataja on aiemmin kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.

Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Toinen vangittu epäilty on äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhonen. Hän on muun muassa Kansallismielisten liiton puheenjohtaja.

Juttua muokattu 14.9.2020 kello 17.09: Juttua päivitetty viimeisellä kappaleella sekä Meri Lumelan sitaateilla. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja