Juusto maistuu suomalaisille

Juuston kulutus lisääntyi viime vuonna kilon verran edellisvuoteen verrattuna. Juustoa nautittiin yli 18 kiloa henkeä kohti vuodessa.

Juuston kulutuslukuihin sisältyvät kaikki maidosta saostamalla tehdyt tuotteet. Kypsytettyjen juustojen lisäksi näitä ovat tuorejuustot, joihin lasketaan muun muassa rahka, raejuusto, feta ja mozzarella.

Juusto on tiivis ravintoainepakkaus

Kiloon juustoa kuluu noin 9-13 litraa maitoa. Vähärasvaisen juuston valmistukseen maitoa kuluu 1-2 litraa tavallista enemmän. Niinpä juustossa on monia maidon ravintoaineita paljon. Esimerkiksi kalsiumia 2-3 viipaletta juustoa (25 grammaa) sisältää saman verran kuin yksi lasillinen maitoa.

Maidossa on runsaasti B-vitamiineja, ja kypsytetyissä juustoissa vielä enemmän. Juustot ovat oikeita B12-vitamiinipommeja.

Juustovoileipä maitolasillisen kanssa aamuin illoin kattaa jo B12-vitamiinin riittävän saannin. Kypsytetyissä juustoissa ei ole laktoosia, joten ne sopivat myös laktoosi-intoleranteille.

Lähde: MMM Tike, Ravintotase 2007 ja 2008.

Kuvat: Maito ja Terveys

Lue myös:

    Uusimmat