Juuri nyt: Kaikki poliisijohdon syytteet hylättiin massiivisessa tietolähdejutussa – Hyllytetyt päälliköt Lasse Aapio ja Robin Lardot palaavat tehtäviinsä

6:47
Poliisijohdon kaikki syytteet kaatuivat käräjillä.

Helsingin käräjäoikeus vapautti poliisipomot syytteistä niin sanotussa poliisijohdon tietolähdejutussa.

Syytettynä jutussa olivat Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio, Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen, KRP:n päällikkö Robin Lardot, poliisipäällikkö Lasse Aapio, ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja ja Aarnion alaisena toiminut rikostarkastaja Petri Rainiala ja rikosylikonstaapelina toiminut Aarnion alainen.

Aarnio poisti poliisin käyttämät tietolähteet pois poliisin rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, eikä uusia rekisteröity vuosiin, mitä syyttäjä piti laittomana. Oikeus tuli osittain syyttäjän kannalle, sillä se katsoi, ettei Helsingin poliisilaitoksella vuosina 2008–2013 ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä.

–  Käräjäoikeus on katsonut, että Helsingin poliisilaitos mainittuna aikana kuitenkin käytti tietolähteitä, jotka olisi pitänyt hyväksyä ja rekisteröidä. Helsingin poliisilaitoksessa ei siten noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi, että poliisin olisi pitänyt perustaa tietolähteiden rekisteröintiä varten valtakunnallinen tietolähderekisteri. Tällaista rekisteriä ei kuitenkaan perustettu ennen vuotta 2018.

Niinpä tietolähteiden rekisteröimiseen ja käytön kirjaamiseen ei syytteiden tekoaikana ollut lain mukaista menettelytapaa. Niin syytetyt eivät voineet syyllistyä heidän syykseen väitettyihin rikoksiin.

Valtakunnallisen rekisterin perustamisen laiminlyönnistä ketään vastaajista ei syytetty.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja KRP:n päällikkö Robin Lardot palaavat tehtäviinsä. Heidät pidätettiin virasta viime vuonna virkarikosoikeudenkäynnin ajaksi.

Artikkeli päivittyy.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja