Julmuus, jota poliisi ei unohda koskaan: Perhepäivähoitaja tappoi 1-vuotiaan lapsen – antoi vakaville vammoille mahdottoman selityksen

Perhepäivähoitaja tappoi 1-vuotiaan hoitolapsensa Helsingissä 1987 9:36
Perhepäivähoitaja tappoi 1-vuotiaan hoitolapsensa Helsingissä 1987 – katso videolta juttu siitä, miten tapahtumat ja tutkinta etenivät

Yksivuotias pieni poika kiidätettiin tajuttomana Helsingin Töölön sairaalaan vuoden 1987 alussa. Poika kuoli vammoihinsa. Lääkäriin lapsen oli tuonut 33-vuotias nainen, joka oli pojan perhepäivähoitaja. Pian selvisi, että hoitaja oli surmannut lapsen.

33-vuotias perhepäivähoitaja oli kertonut terveyskeskuksessa Vantaalla, että oli tapahtunut kauhea onnettomuus ja poika oli pudonnut vaunuista.

Lapsen vammat eivät kuitenkaan viitanneet putoamiseen. Lisäksi ne olivat niin vakavat, että pikkupoika kiidätettiin Töölön sairaalaan. 

Poika oli koko ambulanssimatkan tajuton. Hänellä oli vakava päävamma ja mustelmia. Lasta ei saatu yrityksistä huolimatta pelastettua sairaalassakaan. Pojan ruumiin lämpötila oli selvästi alle 30 astetta.

Poika oli täyttänyt muutamaa päivää aikaisemmin, 29. joulukuuta 1986 vuoden. Päivää ennen lapsen kuolemaa oli vietetty 1-vuotisjuhlia kotona yhdessä perheen ja sukulaisten kanssa.

Hypotermia ja vaikeat kallovammat

Poliisille tieto kuolleesta pikkulapsesta tuli suoraan sairaalasta.

– Lääkäri ilmoitti, että pieni poika on kuollut Töölön sairaalassa. Hänellä on vaikeat kallovammat ja lisäksi vielä hypotermia, eli ruumiin lämpötila oli erittäin alhainen, rikosylikomisario (evp.) Tero Haapala kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Poliisit menivät sairaalaan, missä lääkärit kertoivat havainnoistaan ja tiedoistaan heille.

– Lääkäreiden ilmoituksen mukaan vammat eivät ole voineet syntyä vaikkapa putoamisesta tai millään luonnollisella tavalla. Ne olivat ulkoisen tylpän väkivallan aiheuttamia.

– Tekotapa oli kohtuullisen raaka, Haapala kuvailee.

Vantaan kihlakunnanoikeus tuomitsi perhepäivähoitajan seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen täyttä ymmärrystä vailla tehdystä taposta. Helsingin hovioikeus korotti tuomiota. Se katsoi naisen toimineen täydessä ymmärryksessä ja ymmärtäneen tekonsa.

Nainen tuomittiin 9 vuoden vankeusrangaistukseen taposta.

Vanhemmat hakivat hoitajalta miljoona markkaa korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Niitä ei heille myönnetty.

Miten perhepäivähoitaja oli surmannut lapsen ja aiheuttanut tälle hypotermian? Mitä neuvolassa oli huomattu jo hieman ennen pojan kuolemaan? Ja miksi erityisesti tämä pikkupojan tapaus jäi pitkän uran tehneen poliisin mieleen ikuisesti? Katso yllä olevalta videolta koko juttu 1-vuotiaan pojan traagisesta kuolemasta.

Lue myös:

    Uusimmat