Juhani Palmu ehti elämänsä aikana naimisiin kuusi kertaa – edesmenneen taiteilijan ja Leila-vaimon häissä kaikki oli "suurta improvisaatiota"

Juhani Palmun 80-vuotisjuhlanäyttely kokoaa yhteen taiteilijan teoksia vuodesta 1974 tähän päivään 2:08
Tältä näyttää taiteilija Juhani Palmun uraa kunnioittava taidenäyttely Galleria Palmussa Alahärmässä. Videon on kuvannut Leila Palmu.

Taiteilija Juhani Palmu on kuollut 79-vuotiaana. Hän meni viimeisimmän vaimonsa Leila Palmun kanssa naimisiin vuonna 2004. 

Taiteilija Juhani Palmu on kuollut 79-vuotiaana. Palmun vaimo Leila Palmu vahvistaa asian MTV Uutisille 26. kesäkuuta

Juhani olisi täyttänyt 8. heinäkuuta 80 vuotta, ja silloin oli tarkoitus pitää isot juhlat

– Varmaan ainakin 300 ihmisistä on tulossa, Juhani vihjasi MTV Uutisille elokuussa 2023. 

– Juhani antoi lupauksen, että elää vielä 80-vuotiaaksi. Meillä on iso piha ja iso talo, järjestämme hyvät juhlat. Kokki on jo sovittu, Leila jatkoi tuolloin. 

Juhani oli ennen kuolemaansa saattohoidossa, ja Leila toimi miehensä omaishoitajana. Palmut kertoivat kesäkuussa ennen Juhanin kuolemaa MTV Uutisille, että vaikka kuolema on joka päivä läsnä, ei se silti ole heille olemassa.

– Se tulee yllättäen. Ei siihen oikeastaan osaa sanoa mitään, Juhani kertoi. 

Hengitys on Juhanille vaikeaa pitkälle edenneen keuhkoahtaumataudin vuoksi. 

– Jos ennen elimme päivän kerrallaan, nyt se on hetki kerrallaan, mutta kuolemasta emme puhu. Ei sanaakaan. Mieluummin elämme täyttä elämää ja pussailemme, Leila kertoi. 

Leila aviomiehestään: ”Paras”

Juhani ehti elämänsä aikana naimisiin kuusi kertaa. Hän on ollut naimisissa muun muassa kauneusyrittäjä Tiina Jylhän kanssa. He menivät naimisiin vuonna 2002 ja erosivat noin puolen vuoden jälkeen.

Juhani ja Liettuassa syntynyt Leila menivät naimisiin 7. heinäkuuta 2004, eli he olisivat viettäneet 20-vuotishääpäivää heinäkuussa 2024.

Leila kertoi Apu-lehdelle vuonna 2017 julkaistussa jutussa, että Juhani kosi häntä Helsingissä.

– Kun seuraavana päivänä, eli 8.7., oli – ja on – hänen syntymäpäivänsä, en keksinyt sopivaa lahjaa. Kysyin, että sopisinko minä lahjaksi, voisin kääriytyä paperiin, Leila kertoi tuolloin lehdelle. 

Seuraavana päivän Leila kertoi Juhanin tilanneen ajan Helsingin maistraattiin. 

– Häissä kaikki oli suurta improvisaatiota, ajoimme veneillä kaikki Helsingin edustan meren saaret, Leila kertoi Apu-lehdelle.

65-vuotislahjaksi Leila osti Juhanille Daavidin tähti -korun, jossa lukee: ”Ikuisesti Sinun Leila”.

– Se on ollut siitä lähtien hänen kaulassaan, paitsi nyt sairaalassa tietysti, Leila kertoi lehdelle. 

Leila kuvaili lehdelle miestään aiemmin Apu-lehdelle yksinkertaisesti parhaaksi ja näki heissä paljon samaa. Kemiat heillä toimivat, vaikka Leilan sanojen mukaan välillä heillä olikin helppoa ja toisinaan todella vaikeaa. 

– Lapsia emme onnistuneet saamaan, mutta onneksi molemmilla meillä on omamme. Ja yhteinen lapsemme on saksanpaimenkoira Saara, sekin laatuaan tietysti paras, Leila kertoi tuolloin Apu-lehdelle. 

Pariskunta on kertonut julkisuudessa avoimesti lapsettomuudestaan. Uutta toivoa he saivat aikoinaan Israelista, jossa Palmut vierailivat lapsettomuuteen erikoistuneiden huippulääkäreiden luona.

– Menemme taas maaliskuun lopulla Tel Aviviin. Lapsettomuusklinikalla sanottiin, ettei lapsen saaminen ole mahdotonta. Leilalla olleet terveydelliset ongelmat ovat korjattavissa, Juhani kertoi vuonna 2010 MTV Uutisille.

– Meillä on ollut koko ajan toive, että saataisiin yhteinen pienokainen. Se olisi unelmien täyttymys. Nyt tuntuu, että tulevaisuudessa on kauhean paljon positiivisia asioita edessä. Näyttää hyvältä, Juhani tiivisti tuolloin. 

Juhani sairastui vuosien 2009–2010 vaihteessa hengenvaaralliseen muukalaistautiin ja kävi kuoleman porteilla. Juhani kertoi vuonna 2010 MTV Uutisille, että sairaus lähensi häntä ja Leilaa.

– Leila hoiti minua kuin pikkulasta. Arvostukseni Leilaa kohtaan on noussut tämän kaiken jälkeen. Tämä on lähentänyt meitä kovin, Juhani kertoi tuolloin. 

Juhani ja Leila asuivat Alahärmässä. 

Leila kertoi MTV Uutisille 26. kesäkuuta, ettei ollut Juhanin rinnalla tämän kuoleman hetkellä

– En halunnut nähdä kuolemaa. Sairaanhoitaja soitti minulle juuri, joka oli hänen rinnallaan loppuun asti. Sairaanhoitaja sanoi Juhanin lähteneen rauhassa ja levollisena, Leila kertoi kyynelehtien.

Lue myös:

    Uusimmat